696 de localități din România au probleme cu apă din cauza secetei. Dunărea are debitul la jumătate decât ar fi trebuit

Marti, 09 August 2022, ora 13:34
800 citiri
696 de localități din România au probleme cu apă din cauza secetei. Dunărea are debitul la jumătate decât ar fi trebuit
Dunărea are un debit la jumătate din cât ar fi trebuit, la intrarea în țară FOTO Adevărul

Administraţia Naţională Apele Române anunţă că a mărit numărul secţiunilor de monitorizare din bazinele hidrografice la 120, iar 33 dintre acestea au în prezent debite sub cel minim necesar.

Totodată, sunt 696 de localităţi alimentate restricţionat din sursa de apă de suprafaţă şi din subteran. Debitul Dunării la intrarea în ţară a fost în scădere, atingând valoarea de 1.950 mc/s, jumătate faţă de media multianuală a lunii august.

Administraţia Naţională Apele Române anunţă, marţi, într-un comunicat de presă, că, având în vedere situaţia hidrologică actuală, cu regim deficitar, a mărit numărul secţiunilor de monitorizare de la nivelul celor 11 bazine hidrografice, de la 80 la 120.

"Dintre acestea, în 33 de secţiuni (adică 26% din totalul celor monitorizate), debitele se află sub cel minim necesar lunii august, iar acestea nu pot asigura simultan necesarul de apă pentru toate folosinţele aflate pe sectoarele de râuri respective. De aceea, pentru aceste secţiuni, este necesară aplicarea Planului de restricţii şi utilizare a apei în perioade deficitare", arată sursa citată.

Conform reprezentanţilor Apele Române, treptele de avertizare sunt stabilite de către fiecare folosinţă/operator de apă, în funcţie de necesităţi. În funcţie de aceste praguri şi de bilanţul debitelor pe sector, se impun treptele de avertizare.

Administraţia Naţională Apele Române îndeamnă în continuare la identificarea şi adoptarea unor practici corecte în direcţia folosirii raţionale a resurselor de apă şi, pe cât posibil, a economisirii acestora.

În prezent, în ţară sunt 696 de localităţi alimentate restricţionat din sursa de apă de suprafaţă şi din subteran: 291 de localităţi din surse de suprafaţă (din 24 de judeţe: Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Maramureş, Sibiu, Hunedoara, Alba, Olt, Teleorman, Braşov, Ilfov, Argeş, Giurgiu, Dâmboviţa, Buzău, Ialomiţa, Dolj, Gorj şi Bihor); 405 din foraje/fântâni (din 13 judeţe: Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Neamţ, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Dolj, Hunedoara, Maramureş). Aceasta înseamnă un procent de 20-30 din numărul total al fântânilor de la nivel naţional.

Potrivit sursei citate, cele mai afectate de secetă rămân judeţele din zona Moldovei, în special localităţile mici şi satele unde alimentarea este asigurată fie din sursa de apă de suprafaţă ...citeste mai departe despre "696 de localități din România au probleme cu apă din cauza secetei. Dunărea are debitul la jumătate decât ar fi trebuit" pe Ziare.com

#dunarea, #seceta, #restrictii, #alimentare apa, #apele romane , #Stiri Administratie