Associated Press: Guvernul Romaniei cauta o cale sa elimine pedepsele unor tipuri de coruptie

Marti, 07 Februarie 2017, ora 20:37
3600 citiri

Guvernul Romaniei se afla intr-o misiune extrem de riscanta: sa conceapa o cale acceptabila din punct de vedere juridic si politic de a elimina pedepsele unor tipuri de coruptie, scrie Gregory Katz de la Associated Press.

Mai intai, Guvernul a incercat aceasta schimbare prin ordonanta de urgenta, fara o dezbatere publica. Acest lucru a luat o intorsatura foarte proasta, declansand demonstratii in Capitala si in alte orase mari, care au determinat Guvernul sa dea inapoi.

Pozitia Executivului de stanga, care a preluat puterea in urma cu doua luni, s-a surpat atat de repede, incat conducatorii au fost nevoiti sa spuna luni ca nu vor demisiona, in contextul in care protestele au continuat. Premierul a anuntat ca o noua propunere va fi prezentata in Parlament.

Avertismentul Directiei Juridice a CSM: Cum ar putea intra in vigoare ordonanta 13Mai are de gand Guvernul sa schimbe Codurile Penale? Ministerul Justitiei da balbe si mesaje contradictorii. Iordache: Care-i problema?

Exista o cale legala si politica prin care Guvernul sa-si atinga obiectivul de a relaxa prevederile cu privire la coruptie referitoare la functionari? Potrivit unor experti, Parlamentul poate sa adopte o asemenea lege - iar ea poate intra in vigoare daca presedintele o promulga -, insa sarcina politica de a obtine sustinerea ei este mai delicata.

Laura Stefan de la Expert Forum, un grup de reflectie in domeniul politicilor publice din Bucuresti, apreciaza ca Guvernul a comis o eroare strategica prin aceasta ordonanta de urgenta. Textul ar fi tolerat abuzul de putere din partea unor oficiali - incepand de la primari si pana la ministri -, in cazul in care prejudiciul ar fi fost mai mic de 48.500 de dolari.

"Este pur si simplu de nesustinut", a declarat Stefan. "Cum poti sa explici poporului acestei tari, care poate ca nu castiga 50.000 de dolari in viata lor, ca este in regula ca oficialii sa abuzeze de functie pentru a obtine mai putin de 50.000 de dolari de la bugetul de stat?".

Initiatorii nu au explicat de ce este necesara legea, insa un ministru a spus ca va alinia tara altor state europene. Ordonanta s-ar fi aplicat retroactiv unor oficiali condamnati deja pentru infractiuni de coruptie cu un prejudiciu de pana in 48.500 de dolari.

Propunerea provocatoare ar putea sa fie dificil de aplicat, chiar daca trece de Parlament, pentru ca necesita aprobarea presedintelui Klaus Iohannis, care si-a exprimat opozitia fata de initiativa in aceasta forma.

Tran ...citeste mai departe despre "Associated Press: Guvernul Romaniei cauta o cale sa elimine pedepsele unor tipuri de coruptie" pe Ziare.com

#AP analiza Guvern Justitie coruptie , #Stiri Administratie