Anul revenirii Occidentului

Duminica, 31 Decembrie 2017, ora 20:50
784 citiri

Primul an al primei administratii Trump, precum si alegerile cruciale din Europa au marcat anul revenirii puterii Occidentului.

Dupa ce lumea clasica, dominata de globalizare pe baza paradigmelor proprii democratiilor liberale, s-a transformat si nu s-a adaptat in timpul mandatelor Obama, incepand cu 2017 asistam la o reintrare in prim plan a lumii vestice.

America se indreapta spre cea mai lunga perioada de crestere din istoria moderna, impinsa de expansionismul unui presedinte-tavalug, decis sa schimbe radical raportarea Statelor Unite la lume.

America continua sa ramana cea mai mare economie a mapamondului, in termeni nominali, producand peste o cincime din valoarea adaugata globala; un sfert din cele mai mari companii din lume (topul Fortune 500) sunt americane, iar somajul se afla la cea mai scazuta valoare din ultimii 17 ani.

America a redevenit al doilea cel mai mare producator industrial de pe glob si a reajuns a sasea cea mai performanta economie (dupa indicatorul PIB/locuitor in termeni comparabili).

Bursa de la New York a crescut de la sub 20.000 puncte la inceputul anului la aproape 25.000 puncte (24.700 puncte), atingand maximul istoric, iar cresterea economiei americane se apropie de 3% anual (un nivel nemaiatins din 2005), ponderata fiind doar de uriasele uragane care au lovit coastele estice, exportul creste cu ritmuri nemaiintalnite in ultimele decade.

Cu un program de reducere a fiscalitatii votat de Senat si de Congres chiar inainte de Craciun, administratia Trump a "condamnat" America la o crestere sustenabila, minim 3% anual, pentru urmatorii ani, devenind, iarasi, motorul dezvoltarii pentru intreaga lume occidentala.

UE ii multumeste lui Trump pentru ca o duce bine

Chiar daca se afla in contradictie cu Donald Trump pe teme de politica internationala, Uniunea Europeana ii multumeste acestuia pentru noul avant economic, care a scos si uniunea continentala din groapa stagnarii, pentru prima oara de la marea criza a datoriilor din perioada 2008-2013: cresterea reala a blocului comunitar va depasi 2% anual, peste prognoza initiala de 1,7%!

Bursele europene cresc si ele la niveluri de necrezut, trase in sus de entuziasmul financiar de peste ocean: indicele german DAX a crescut de la 11.500 puncte la inceput de an la peste 13.000 puncte (cu aproape 14%), chiar si obositul indice francez CAC creste cu peste 10% (de la 4.900 puncte la aproape 5.400 puncte); economia tarilor estice duduie, cu Polonia, Republica Ceha s ...citeste mai departe despre "Anul revenirii Occidentului" pe Ziare.com

#economie SUA UE 2017 , #Stiri Administratie