Analiza de amploare: activitatea economica a scazut in zona euro in noiembrie, dar optimismul creste

Joi, 03 Decembrie 2020, ora 23:56
593 citiri
Analiza de amploare: activitatea economica a scazut in zona euro in noiembrie, dar optimismul creste
Foto Hepta

Activitatea economica in zona euro s-a contractat luna trecuta, dupa ce al doilea val al pandemiei de coronavirus a dus la impunerea de restrictii severe, dar optimismul este in crestere datorita sperantelor in vaccinurile anti-COVID-19, arata rezultatele unui studiu realizat de compania de analize financiare Markit, transmite Reuters.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) in zona euro, care masoara activitatea in industrie si sectorul serviciilor, a scazut la 45,3 puncte in noiembrie, de la 50 de puncte in octombrie, potrivit unei estimari a companiei Markit, cu sediul la Londra. Este usor peste asteptarile analistilor, de 45,1 puncte.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arata o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflecta o contractare a economiei.

"Exista indicii ca dupa reactiile initiale ale oamenilor de afaceri la restrictiile impuse pentru stoparea pandemiei activitatea in a doua parte a lunii a fost peste asteptari. Inca este o situatie dificila, dar nu atat de rea cum ne asteptam", a apreciat Peter Dixon, de la Commerzbank.

Indicele care masoara activitatea in sectorul serviciilor din zona euro a scazut mai mult decat se estima, la 41,7 puncte, de la 46,9 de puncte in octombrie. Este cel mai redus nivel din mai, cand primul val al pandemiei afecta semnificativ Europa.

Dar indicele privind asteptarile mediului de afaceri a urcat la 60,4 puncte, de la 56,5 puncte in octombrie. Conform datelor Reuters, economia zonei euro se va contracta in trimestrul patru din 2020, dar estimarile pentru 2021 vor fi revizuite in crestere, pe fondul optimismului legat de vaccinurile anti-COVID-19 si de asteptarile privind noi masuri de stimulare din partea Bancii Centrale Europene (BCE).

"Faptul ca vaccinurile sunt aproape de a fi folosite pe scara larga reprezinta un motiv de optimism pentru 2021", a declarat Dixon.

Cititi si:

In ciuda pandemiei, economia Elvetiei a inregistrat cea mai mare crestere din ultimii 40 de ani ...citeste mai departe despre "Analiza de amploare: activitatea economica a scazut in zona euro in noiembrie, dar optimismul creste" pe Ziare.com

China mai câștigă o bătălie în războiul cu dolarul american! Anunță o premieră în comerțul său internațional
China mai câștigă o bătălie în războiul cu dolarul american! Anunță o premieră în comerțul său internațional
China anunță că jumătate din comerțul internațional al țării a fost decontat în premieră în moneda națională. Este o lovitură de imagine în războiul economic pe care Beijingul...
Datele oficiale confirmă: Sectorul imobiliar rezidențial a înregistrat un recul puternic în primul trimestru!
Datele oficiale confirmă: Sectorul imobiliar rezidențial a înregistrat un recul puternic în primul trimestru!
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut cu peste 7% în primul trimestru din 2024, în comparație cu perioada similară a anului trecut. Construcțiile de clădiri rezidențiale au...
#economie, #euro, #Uniunea Europeana, #afaceri, #scadere, #criza, #pandemie , #Stiri Administratie