Analiza de amploare: activitatea economica a scazut in zona euro in noiembrie, dar optimismul creste

Joi, 03 Decembrie 2020, ora 23:56
593 citiri
Analiza de amploare: activitatea economica a scazut in zona euro in noiembrie, dar optimismul creste
Foto Hepta

Activitatea economica in zona euro s-a contractat luna trecuta, dupa ce al doilea val al pandemiei de coronavirus a dus la impunerea de restrictii severe, dar optimismul este in crestere datorita sperantelor in vaccinurile anti-COVID-19, arata rezultatele unui studiu realizat de compania de analize financiare Markit, transmite Reuters.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) in zona euro, care masoara activitatea in industrie si sectorul serviciilor, a scazut la 45,3 puncte in noiembrie, de la 50 de puncte in octombrie, potrivit unei estimari a companiei Markit, cu sediul la Londra. Este usor peste asteptarile analistilor, de 45,1 puncte.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arata o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflecta o contractare a economiei.

"Exista indicii ca dupa reactiile initiale ale oamenilor de afaceri la restrictiile impuse pentru stoparea pandemiei activitatea in a doua parte a lunii a fost peste asteptari. Inca este o situatie dificila, dar nu atat de rea cum ne asteptam", a apreciat Peter Dixon, de la Commerzbank.

Indicele care masoara activitatea in sectorul serviciilor din zona euro a scazut mai mult decat se estima, la 41,7 puncte, de la 46,9 de puncte in octombrie. Este cel mai redus nivel din mai, cand primul val al pandemiei afecta semnificativ Europa.

Dar indicele privind asteptarile mediului de afaceri a urcat la 60,4 puncte, de la 56,5 puncte in octombrie. Conform datelor Reuters, economia zonei euro se va contracta in trimestrul patru din 2020, dar estimarile pentru 2021 vor fi revizuite in crestere, pe fondul optimismului legat de vaccinurile anti-COVID-19 si de asteptarile privind noi masuri de stimulare din partea Bancii Centrale Europene (BCE).

"Faptul ca vaccinurile sunt aproape de a fi folosite pe scara larga reprezinta un motiv de optimism pentru 2021", a declarat Dixon.

Cititi si:

In ciuda pandemiei, economia Elvetiei a inregistrat cea mai mare crestere din ultimii 40 de ani ...citeste mai departe despre "Analiza de amploare: activitatea economica a scazut in zona euro in noiembrie, dar optimismul creste" pe Ziare.com

Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
In opinia lui Florin Jianu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor din Romania (CNIPMMR), mediul de afaceri din Romania este in secolul 21, dar politicile publice sunt in secolul 20, de...
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
Toate proiectele din PNRR trebuie să fie încheiate până în august 2026, dar multe investiții în energie sunt întârziate, a declarat ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Adrian...
#economie, #euro, #Uniunea Europeana, #afaceri, #scadere, #criza, #pandemie , #Stiri Administratie