Firmă românească, învinsă în instanță de o angajată analfabetă, care abia vorbește limba română: „Ni se pare strigător la cer”

Joi, 21 Iulie 2022, ora 09:18
882 citiri
Firmă românească, învinsă în instanță de o angajată analfabetă, care abia vorbește limba română: „Ni se pare strigător la cer”
Femeia a fost angajată la o firmă de curățenie FOTO Pixabay

O femeie „nealfabetizată” din Covasna, angajată la o firmă de curăţenie şi dată afară pentru că nu s-a mai dus la serviciu, a reuşit să câştige procesul în care s-a plâns că a fost concediată abuziv, arată adevărul.ro. Sentinţa nu este finală.

Potrivit sursei citate, printr-un proces deschis la Tribunalul Covasna, o fostă angajată a unei firme de curăţenie a dat în judecată societatea, susţinând că a fost dată afară abuziv. În proces, femeia a arătat că face parte dintr-o categorie defavorizată, nu ştie să scrie şi să citească şi nu vorbeşte limba română decât foarte puţin.

Reclamanta a mai arătat că la decesul bunicii sale a cerut să fie învoită, iar ulterior un manager i-a transmis că dacă nu se prezintă la lucru nu mai are ce căuta pentru că o să fie dată afară. Ulterior, încercând „să solicite vreun document scris privind concedierea sa a fost izgonită şi refuzată de fiecare dată”.

„Nu i s-a comunicat niciun fel de justificare şi nu s-a demarat niciun fel de procedură disciplinară, pur şi simplu i s-a comunicat verbal că nu mai este angajată. De asemenea, nu i-a fost înmânat niciun fel de act sau decizie şi nu a beneficiat nici de dreptul de preaviz. În speţa de faţă, este mai mult decât evident că este incidentă o concediere nelegală, concediere care în aparenţă se bazează pe motive care ţin de persoana salariatului. Deşi a încercat să primească o dovadă raportat la actul prin care contractul de muncă i-a fost desfăcut, nu a putut obţine un astfel de document. Nu cunoaşte în ce temei i-a fost desfăcut contractul de muncă, nu ştie dacă acest contract mai este în fiinţă”, a arătat avocatul femeii în instanţă.

Potrivit adevarul.ro, firma dată în judecată s-a apărat susţinând că femeia a fost angajată în 22 martie 2021 ca îngrijitor clădiri, iar la început nu a avut probleme, ulterior apărând problem de comunicare.

Reprezentanţii firmei au arătat că erau perioade în care angajata era de negăsit. Astfel, s-a apărat firma, în 2 ianuarie 2022 angajata a cerut concediu medical pentru 14 zile, iar în toată această perioadă a fost de negăsit. Ulterior a cerut prelungirea concediului medical, iar în 27 ianuarie 2022 s-a întors la lucru.

„În data de 02.02.2022, când a solicitat coordonatorului local concediu pentru decesul bunicii, i s-a transmis faptul ca are dreptul la o zi de concediu, zi pe ...citeste mai departe despre "Firmă românească, învinsă în instanță de o angajată analfabetă, care abia vorbește limba română: „Ni se pare strigător la cer”" pe Ziare.com

#femeie, #angajata, #proces, #analfabeti , #Stiri Administratie