AmCham Romania, despre Legile Justitiei: Coruptia ramane amenintare grava si obstacol major impotriva dezvoltarii tarii

Vineri, 25 August 2017, ora 19:45
650 citiri
AmCham Romania, despre Legile Justitiei: Coruptia ramane amenintare grava si obstacol major impotriva dezvoltarii tarii
Foto: AmCham

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania), care reprezinta interesele unor companii americane care au investit in Romania, a reactionat, vineri, la modific[rile aduse Legilor Justitiei anuntate de ministrul Tudorel Toader.

AmCham Romania solicita dezbaterea transparenta a pachetului de legi privind Justitia, "pe baza unor politici moderne si a bunelor practici in domeniu".

Reactia vine dupa ce ministrul Toader a prezentat, miercuri, proiectul de reforma a Legilor Justitiei, el anuntand modificari semnificative care vizeaza statutul procurorilor si judecatorilor, organizarea judiciara si cea privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Propunerile au fost aspru criticate, inclusiv de presedintele Klaus Iohannis, care a afirmat ca modificarile reprezinta "un atac asupra statului de drept" si asupra luptei anticoruptie, iar daca vor fi adoptate ele vor "anula" eforturile Romaniei din ultimii zece ani.

Citeste si Judecatorul Cristi Danilet, despre "reforma" lui Toader: De ce sa ne intoarcem in timp la epoca Stanoiu? InterviuExpert anticoruptie: Trecerea Inspectiei Judiciare la MJ este un lucru foarte periculos. Numirea procurorilor sefi de catre CSM, o pacaleala Interviu

"Este nevoie ca institutiile statului sa actioneze in parametrii constitutionali, cu respectarea valorilor democratice, prin consultari publice de substanta si dialog institutional constructiv si in termeni rezonabili pentru toate partile implicate", a mentionat AmCham Romania.

AmCham cere "asigurarea unei justitii independente si eficiente in limitele cadrului constitutional, ferite de ingerinte partizane, politizare si enclavizare".

Asociatia mai solicita "implementarea pragmatica a regulilor de buna guvernare, in special in ceea ce priveste transparenta si predictibilitatea la toate nivelurile procesului legislativ" si "dezvoltarea unui model de tara multi-generational, asumat consensual, pentru o Romanie prospera, cu o identitate vibranta si competitiva, valori comune si domenii de performanta sustenabila, o ancora unitara de stabilitate regionala si europeana si un partener strategic predictibil si credibil".

AmCham avertizeaza ca toate aceste masuri sunt necesare in baza unor principii precum echilibrul puterilor in stat, independenta Justitiei, cresterea capacitatii de buna guvernare si combaterea coruptiei si abuzului de putere.

Potrivit asociatiei, este nevoie de combaterea coruptiei, "care ramane o amenintare grava si directa la securitatea natio ...citeste mai departe despre "AmCham Romania, despre Legile Justitiei: Coruptia ramane amenintare grava si obstacol major impotriva dezvoltarii tarii" pe Ziare.com

#AmCham Romania reactie Legile Justitiei , #Stiri Administratie