Ambasada Rusiei, dupa gafa lui Fifor: La Bucuresti se prefera in continuare urmarirea unei "politici a strutului"

Joi, 02 August 2018, ora 22:30
712 citiri
Ambasada Rusiei, dupa gafa lui Fifor: La Bucuresti se prefera in continuare urmarirea unei "politici a strutului"
Foto: Arhiva Facebook/ Mihai Fifor

Ambasada Rusiei a reactionat, joi, fata de afirmatiile "inadecvate" ale ministrului Apararii, Mihai Fifor, spunand ca urmareste cu oarecare surprindere agitatia generata de aceste declaratii.

Ambasada sustine ca, in ceea ce priveste caracterul lansatoarelor si rachetelor din Romania, nu a auzit "nimic nou", iar la Bucuresti "se prefera in continuare urmarirea unei politici a strutului, inchizand ochii la principala circumstanta - prezenta sistemelor antiracheta americane in Romania, in contextul sistemului global de aparare antiracheta de-a lungul perimetrului frontierelor Federatiei Ruse, care reprezinta si o potentiala amenintare pentru securitatea nationala a Rusiei".

"La Ambasada Rusiei este urmarita cu oarecare surprindere agitatia ce evolueaza in Romania in jurul anumitelor declaratii 'inadecvate' ale ministrului Apararii Mihai Fifor cu privire la asa-numitele sisteme defensive ale retelei globale de aparare antiracheta ale NATO, care este de fapt retea americana, si este desfasurata in Deveselu", arata Ambasada Rusiei intr-un mesaj postat pe Facebook, dar si pe site.

Reprezentanta diplomatica spune ca dezbaterile in jurul acestei teme au "o aroma apreciabila de politica interna".

"Pe problema caracterului lansatoarelor desfasurate pe pamantul romanesc si a rachetelor care sunt destinate pentru ele, nu am auzit nimic nou. Spre regretul nostru profund, din pacate, la Bucuresti in continuare se prefera urmarirea unei "politici a strutului", inchizand ochii la principala, in aceasta privinta, circumstanta.

Si anume: prezenta sistemelor antiracheta americane in Romania, in contextul sistemului 'global' de aparare antiracheta de-a lungul perimetrului frontierelor Federatiei Ruse, nu doar ca incalca stabilitatea strategica la nivel planetar, care, de mai mult de o jumatate de secol, se bazeaza pe paritatea aproximativa a potentialului de descurajare nucleara. Acest sistem reprezinta si o potentiala amenintare pentru securitatea nationala a Rusiei, atat din cauza pozitiei sale geografice, precum si in legatura cu retragerea unilaterala in 2001, a SUA din Tratatul ABM, impotriva rachetelor balistice, incheiat cu URSS inca in 1972", afirma Ambasada Rusiei.

Reprezentanta diplomatica la Bucuresti aminteste o declaratie din 2016 a presedintelui rus Vladimir Putin despre scutul anti-racheta de la Deveselu: "Pe lansatoare pot fi instalate complexele de atac. Nu este deloc dificil ca o racheta sa fie inlocuita cu alta. Este suficient doar sa schim ...citeste mai departe despre "Ambasada Rusiei, dupa gafa lui Fifor: La Bucuresti se prefera in continuare urmarirea unei "politici a strutului"" pe Ziare.com

#ambasada Rusia gafa Mihai Fifor , #Stiri Administratie