Ambasada Austriei avertizeaza Guvernul Grindeanu ca ordonanta Iordache ar putea slabi serios lupta anticoruptie

Sambata, 04 Februarie 2017, ora 12:25
5373 citiri

Ambasada Austriei la Bucuresti considera ca Ordonanta de urgenta privind Codurile Penale ar putea slabi serios legislatia anticoruptie, periclitand progresele realizate in ceea ce priveste statul de drept si independenta sistemului judiciar si cere Guvernului sa gaseasca o solutie acceptabila pentru toate partile implicate.

"Ordonanta de Urgenta anuntata in 31 ianuarie ar putea slabi serios legislatia privind lupta anticoruptie, ceea ce ar pune in pericol progresele realizate", se arata intr-o postare pe contul de Facebook al reprezentantei diplomatice.

Ambasada remarca faptul ca "Romania a realizat in ultimii ani progrese considerabile in ceea ce priveste intarirea statului de drept si independenta sistemului judiciar".

"Buna guvernare si statul de drept sunt, printre altele, cele mai importante preconditii pentru dezvoltarea economica", arata ambasada.

Ambasada Austriei la Bucuresti cere Guvernului sa gaseasca o solutie acceptabila pentru toate partile implicate, precizand ca Austria este partener si prieten al Romaniei in UE.

Aceasta este cea mai recenta reactie venita din partea partenerilor externi ai Romaniei dupa ce Guvernul a adoptat marti noapte, pe furis, ordonanta prin care sunt modificate Codurile Penale.

Numeroase state partenere ale Romaniei au cerut la unison Guvernului sa retraga ordonanta si sa nu opreasca lupta anticoruptie. De asemenea, situatia din Romania a fost dezbatuta si criticata si in plenul Parlamentului European, iar vineri o reactie extrem de dura a venit de la Departamentul de Stat al SUA, care a transmis ca masurile Guvernului Grindeanu "submineaza statul de drept si slabesc responsabilitatea in cazul infractiunilor financiare si actelor de coruptie".

Despre aceste reactii, insa, ministrul de Externe Teodor Melescanu a spus ca se bazeaza de cele mai multe ori pe informatii obtinute prin mijloace neortodoxe.

Nici premierul Sorin Grindeanu, ministrul Justitiei Florin Iordache sau liderul PSD Liviu Dragnea nu au parut impresionati de reactia unitara a sefilor institutiilor din Justitie, de protestele masive de strada sau de avertismentele dure de la partenerii externi. Intrebat intr-o conferinta de presa joi seara de ce masurile nu s-au regasit in programul de guvernare al PSD, Dragnea a raspuns sfidator: Viata e complexa ...citeste mai departe despre "Ambasada Austriei avertizeaza Guvernul Grindeanu ca ordonanta Iordache ar putea slabi serios lupta anticoruptie" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ambasada Austria reactie ordonanta Iordache Justitie , #Stiri Administratie