Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Am ajuns pericol public in Europa: Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor avertizeaza in privinta Romaniei

Am ajuns pericol public in Europa: Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor avertizeaza in privinta Romaniei
Epidemia de rujeola din Romania este susceptibila, prin amploarea ei, sa fie "exportata", avertizeaza Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC) pe site.

Agentia prezinta situatia din tara noastra unde Institutul National pentru Sanatate Publica a anuntat ca a inregistrat de la sfarsitul lui septembrie si pana pe 17 februarie 3.071 de cazuri. Aici, se inregistreaza noi imbolnaviri, in pofida unei campanii de vaccinare la nivel national.

Creste bilantul victimelor facute de rujeola. S-a ajuns la 14 morti

Agentia europeana de consolidare a apararii Europei in fata bolilor infectioase citeaza, intre alte masuri luate la nivel national in Romania, scaderea varstei de administrare a primei doze de vaccin de la 12 la 9 luni si recomandarea ca toti copiii pana la 9 ani sa fie vaccinati.

ECDC a primit, in perioada 1 februarie 2016-31 ianuarie 2017, raportari cu privire la 4.484 de cazuri de rujeola in 30 de tari din spatiul economic european (EEA).

Dupa ce s-a inregistrat un numar de epidemii de rujeola, in 2016, in unele tari din cadrul EEA numarul de cazuri a continuat sa creasca in 2017, precizeaza agentia, fara sa ofere alte detalii.

Epidemii de rujeola trecute si in curs din alte trei tari membre ale Uniunii Europene au fost legate epidemiologic de actuala epidemie din Romania, insa sunt necesare investigatii suplimentare, in vederea unei mai bune intelegeri a acestei legaturi epidemiologice, adauga ECDC fara sa precizeze care sunt cele trei tari.

Autoritatile din Belgia sustin ca se confrunta cu o epidemie de rujeola adusa din Romania

Imunizarea este singura masura preventiva impotriva imbolnavirii cu rujeola, subliniaza agentia.

Potrivit ultimelor date de la OMS, din 2015, tinta de vaccinare, de 95%, a fost depasita in 17 tari in ceea ce priveste prima doza, iar in opt tari in privinta celei de a doua.

Avand in vedere ca aceasta tinta nu a fost atinsa intr-un numar de tari membre EEA, exista un risc mare de raspandire si transmitere a bolii, avertizeaza Centrul.

Toate tarile din EEA au politici de vacccinare impotriva rujeolei care prevad doua doze, inclusiv pentru persoane care nu au fost vaccinate sau sunt prea in varsta pentru a fi vizate de programe de imunizare. ...citeste mai departe despre "Am ajuns pericol public in Europa: Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor avertizeaza in privinta Romaniei" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 772 ori
Citeste mai multe despreepidemie rujeola Romania Europa