Alcool la volan în 2022. Pedeapsa în funcție de alcoolemie

Luni, 17 Ianuarie 2022, ora 17:07
1152 citiri
Alcool la volan în 2022. Pedeapsa în funcție de alcoolemie
alcool volan FOTO: avoalcool.ro

Este de notorietate faptul că, în România, dacă deții permis de conducere, nu îți este permis să conduci un vehicul după ce ai consumat alcool, indiferent în ce cantitate.

Recent, echipa de avocați avoalcool.ro a publicat o analiză privind consecințele la care se supun șoferii care conduc sub influența alcoolului. Conform informațiilor primite din partea unui avocat din cadrul echipei, acestea sunt perfect valabile și în cazul conducerii sub influența substanțelor psihoactive – droguri.

Cu toții cunoaștem faptul că alcoolul produce anumite modificări în organismul uman, care afectează capacitatea de acțiune, atenția, conștientizarea, perceperea unui pericol, iar circulația pe drumurile publice presupune ca toți participanții să aibă o stare psihică suficient de trează, pentru a putea preveni pericolele la care suntem expuși și, totodată, pentru a nu crea altele noi.

Așadar, dacă ai consumat o cantitate mică de alcool și apoi conduci un vehicul, ai încălcat legea și, în consecință, vei fi tras la răspundere.

Probabil ai auzit și faptul că nivelul de îmbibație alcoolică contează. Da, contează pentru că acesta face diferența dintre contravenție și infracțiune, putând fi avut în vedere și în cadrul procesului de aplicare a sancțiunii, în mod concret.

Dacă conduci cu o îmbibație alcoolică sub 0,80 g/l alcool pur în sânge ești pasibil de contravenție, iar dacă conduci cu o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge ești pasibil de dosar penal, fapta constituind infracțiune.

Potrivit avocaților avoalcool.ro sau, după cum mai sunt cunoscuți în mediul online avocații specializați în infracțiuni rutiere cu specific alcoolemie la volan, avocat alcool la volan, dacă ai fost depistat conducând sub influența băuturilor alcoolice și fapta constituie contravenție, este important să cunoști faptul că nivelul îmbibației alcoolice îți poate aduce o amendă într-un cuantum mai mic sau mai mare ori avertisment, iar dacă fapta constituie infracțiune, în funcție de nivelul îmbibației alcoolice poți obține o pedeapsă mai redusă.

Potrivit art. 102, alin. (3) din O.U.G. 195/2002, constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile săvârșirea de către co ...citeste mai departe despre "Alcool la volan în 2022. Pedeapsa în funcție de alcoolemie" pe Ziare.com

#alcool volan, #pedeapsa, #alcolemie , #Stiri Administratie