Marea gaură neagră a economiei românești. Statul pompează o avere în societatea de la care au pornit problemele din energie

Marti, 22 Februarie 2022, ora 23:15
1141 citiri
Marea gaură neagră a economiei românești. Statul pompează o avere în societatea de la care au pornit problemele din energie
Complexul Energetic Oltenia este o producător de energie controlat de stat FOTO www.pexels.com

Ministerul Energiei face din nou demersuri să ajute o companie aflată de ani de zile pe pierderi, care pare că nu mai ajunge la liman.

Este vorba de Complexul Energetic Oltenia, care urmează să primească un nou ajutor de stat, de miliarde de lei, ca să poată supraviețui, după cum arată un proiect de Ordonanță de urgență, consultat de Ziare.com.

Compania este de altfel unul din cei mai mari producători de energie din România. Anul trecut, compania a scumpit excesiv prețul per MWh, din cauză ca este obligată să achite sume mari pentru certificatele de emisii de CO2. Ceilalți producători, în mare parte tot companii de stat, nu s-au lăsat mai prejos și au majorat la rândul lor energia electrică, copiind modelul ”Complexul Energetic Oltenia”.

Complexul Energetic Oltenia este principalul producător de energie din România pe bază de lignit indigen, cota sa de piață fiind de circa 24%.

Complexul Energetic Oltenia asigură și agentul termic pentru încălzirea centralizată și apa caldă menajeră a municipiului Craiova aproximativ 300.000 de locuitori.

”Măsurile propuse vizează în principal următoarele:

- Autorizarea Ministerului Finanţelor să garanteze, în numele şi contul statului, la solicitarea Societăţii "Complexul Energetic Oltenia" - S.A unul sau mai multe împrumuturi contractate de beneficiar în limita sumei de 195,8 milioane euro, pe o perioadă de 9 ani, cu titlu de ajutor de stat.

- Garanţia de stat va acoperi în procent de 100% valoarea împrumutului.

- Autorizarea Ministerului Energiei să acorde Societăţii "Complexul Energetic Oltenia" - S.A granturi reprezentând contravaloarea în lei a sumei de 848,6 milioane euro, ca parte a ajutorului de restructurare sub formă de grant autorizat în valoare totală de 1.090 milioane euro, pentru implementarea Planului de restructurare, până în anul 2025, în scopul finanțării cheltuielilor cu certificatele de emisii de gaze cu efect de seră în perioada 2021-2025, din care 1.180.446 mii lei, echivalentul a 241,4 milioane euro, grant acordat în anul 2021 pentru achiziția de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, aferente anului 2020, în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr.21/2021 pentru aprobarea acordării unui ajutor de stat de restructurare Societății "Complexul Energetic Oltenia" S.A., cu modificările și completările ulterioare.

-Ajutorul de stat sub formă de granturi pentru finanțarea achiz ...citeste mai departe despre "Marea gaură neagră a economiei românești. Statul pompează o avere în societatea de la care au pornit problemele din energie" pe Ziare.com

Recorduri la prima emisiune de obligaţiuni verzi a României: ”Interes impresionant din partea investitorilor”
Recorduri la prima emisiune de obligaţiuni verzi a României: ”Interes impresionant din partea investitorilor”
Prima emisiune de obligaţiuni verzi a României a fost un real succes, fiind marcată de o serie de recorduri, precum cererea extraordinară din partea mediilor investiţionale, potrivit ministrul...
#energie, #ajutor de stat, #Complexul Energetic Oltenia , #Stiri Administratie