Administratiei Domeniului Public (ADP) Sector 1 Bucuresti a cheltuit, in perioada 2009-2018, aproximativ 535.347.970 lei pentru intretinerea si amenajarea spatiilor verzi, precum si pentru alte lucrari de intretinere si reconditionare de echipamente de joaca si mobilier urban.
Suma ar fi fost cheltuita desi nu exista o strategie bugetara care sa cuprinda standarde de cost, potrivit unei anchete DNA. Din suma totala, 80.500.280 lei a fost alocata si cheltuita cu incalcarea dispozitiilor legale, cauzandu-se o paguba de aceeasi valoare Administratiei Domeniului Public Sector 1 Bucuresti, in timp ce firmele contractante au obtinut foloase necuvenite.
Procurorii DNA au decis astazi punerea sub acuzare a cinci functionari din cadrul ADP Sector 1: directorul general, Eugen Milea, seful Serviciului Achizitii, Lucian Bechir, seful Serviciului Juridic, Daniel Andronie, inspectorii Anca Mihalache si Gabriel Ocnaru. Acuzatiile: abuz in serviciu.
De unde a inceput totul
ADP Sector 1 este o institutie publica cu personalitate juridica in subordinea Consiliului Local al Sectorului 1, avand calitate de autoritate contractanta cu obligatia de a efectua achizitii publice potrivit reglementarilor legale in vigoare.
In aceasta calitate, ADP Sector 1 a incheiat, intre altele, cu diferite firme, patru acorduri cadru pentru amenajarea si intretinerea spatiilor verzi, pentru furnizarea si montarea de garduri metalice, precum si pentru reparatii, intretinere si reconditionare de echipamente de joaca si de fitness in aer liber si mobilier urban (banci, cosuri de gunoi, mese de sah, mese de tenis).
Acuzatiile DNA
In acest context, Lucian Bechir, ca urmare a atributiilor de serviciu pe care le avea ca sef al Serviciului Achizitii din cadrul ADP Sector 1, ar fi supraestimat valoarea bunurilor si lucrarilor ce urmau a fi achizitionate in baza contractelor de intretinere si amenajare a spatiilor verzi, precum si valoarea contractelor de reparatii, intretinere si reconditionare de echipamente de joaca si de fitness in aer liber si mobilier urban.
In acest fel, el ar fi permis ca firmele contractante sa aplice preturi exagerat de mari atat pentru bunurile livrate, cat si pentru lucrarile executate, dupa cum urmeaza:
- pentru plantele ornamentale livrate, firmele au practicat un adaos comercial de aprox. 340% (pe parcursul derularii acordului cadru pentru perioada 2009 - 2013) si 180% (pe parcursul derularii acordului cadru pentru perioada 2013 - 2016), in ambele... citeste mai departe despre "Afacerea "Panseluta" in Sectorul 1: Prejudiciu de 80 de milioane de lei dupa ce au fost umflate preturile si de 17 ori" pe Ziare.com