Guvernul a aprobat lista celor 25 de boli infectocontagioase pentru care se instituie izolarea pacientilor

Joi, 29 Octombrie 2020, ora 10:01
737 citiri
Guvernul a aprobat lista celor 25 de boli infectocontagioase pentru care se instituie izolarea pacientilor
pacientii trebuie sa se izoleze pentru mai multe boli FOTO profimediaimages.ro

Guvernul Romaniei a aprobat Hotararea privind aprobarea Listei bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la locatia declarata de acestea sau, dupa caz, in unitati sanitare sau in locatii alternative atasate acestora, precum si a Listei unitatilor sanitare de baza in care se trateaza persoanele bolnave.

Documentul stabileste lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la locatia declarata de acestea sau, dupa caz, in unitati sanitare sau in locatii alternative atasate acestora. In aceasta lista a fost introdus si SARSCov2.

Lista bolilor infectocontagioase pentru care se impune izolarea

Potrivit documentului aflat in dezbatere pe site-ul MS, Lista aprobata cuprinde 24 boli infectocontagioase si a fost propusa de Institutul National de Sanatate Publica. Sunt acele tipuri de boli determinate de agenti patogeni care determina un impact rapid si major asupra starii de sanatate a persoanei bolnave si poat determina rapid aparitia de focare de boli transmisibile sau declansarea de epidemii extinse la nivel national sau international. Aceste boli infectocontagioase necesita identificare rapida, declarare si insituire de masuri imediate in scopul limitarii extinderii bolii in populatia generala. . La pozitia 25 s a creat cadrul legal pentru introducerea oricarei alte boli cu patogen necunoscut.

1 Poliomielita

2. Difteria

3. Rujeola

4. Pertussis

5. Febra tifoida

6. Febra paratifoida

7. Boala meningococica (MCSE)

8. Tuberculoza pulmonara cu microscopie pozitiva

9. Antrax pulmonar

10. Rabia umana

11. Holera

12. Pesta

13. Variola / varioloidul

14. Gripa umana cauzata de un nou subtip de virus gripal

15. Cazuri umane de gripa aviara inalt patogena

16. Febra hemoragica Lassa

17. Ebola

18. Febra hemoragica Marburg

19. Febra hemoragica Crimeea Congo

20. Febra galbena

21. Nipah

22. SARS

23. MersCoV2

24. SarsCov2

25. Boala cauzata de un agent patogen infectios necunoscut / emergent

Acelasi act normativ stabileste si unitatile sanitare de baza in care se pot trata persoanele bolnave cu afectiunile prevazute in lista bolilor infectocontagioase.

Avand in vedere faptul ca bolile infectocontagioase sunt tratate in primul rand in spitalele si sectiile de boli infectioase de pe teritoriul tarii, lista unitatilor sanitare de baza in care persoanele bolnave vor fi izolate in scopul ev ...citeste mai departe despre "Guvernul a aprobat lista celor 25 de boli infectocontagioase pentru care se instituie izolarea pacientilor" pe Ziare.com

#lista bolilor infectocontagioase, #izolare la domiciliu, #spital, #ministerul sanatatii , #Stiri Administratie