A doua banca de alimente din Romania s-a deschis in Cluj

Duminica, 04 Noiembrie 2018, ora 10:00
880 citiri
A doua banca de alimente din Romania s-a deschis in Cluj
Foto: Arhiva Ziare.com

A doua banca de alimente din Romania a fost lansata, saptamana aceasta, la Cluj-Napoca, fiind prima banca de acest tip din vestul tarii. Banca functioneaza dupa principiile Federatiei Europeane a Bancilor de Alimente (FEBA), avand ca model organizatiile de profil din Uniunea Europeana.

Noua banca de alimente a fost fondata de catre Junior Chamber International (JCI), prin proiectul Food Waste Combat, cu sustinerea Lidl Romania, devenind functionala de marti, 30 octombrie.

Dupa un program pilot de aproape sapte luni, prin care au fost salvate aproximativ sapte tone de mancare, Banca de Alimente din Cluj si-a inceput oficial activitatea de recuperare sistematica, imediata, a produselor alimentare comestibile si non alimentare, care, din diverse motive, si-au pierdut valoarea economica de piata si redistribuirea acestora persoanelor aflate in dificultate, care nu au putere de cumparare.

Organizatia colecteaza si livreaza gratuit alimente si produse igienico-sanitare pentru uz personal pentru copii si adulti, organizatiilor guvernamentale care acorda servicii de asistenta sociala unor categorii diverse de grupuri vulnerabile: copiilor cu dizabilitati sau cu risc de abandon scolar, tinerilor cu dizabilitati, batranilor nevoiasi, fetelor mama, femeilor maltratate, familiilor monoparentale sau numeroase, familiilor defavorizate, imigrantilor, sinistratilor etc.

Pot dona produse alimentare si non-alimentare toti producatorii agroalimentari, distribuitorii din lantul logistic, hipermarketurile si supermarketurile, magazinele alimentare, cantinele, restaurantele si hotelurile care au surplusuri alimentare. In prezent, banca de alimente de la Cluj face parte si din Institutul pentru Economie Circulara IRCEM, ca exemplu de bune practici pentru combaterea risipei alimentare.

"Bancile de alimente sunt deschise tuturor actorilor din retail si nu numai, iar pe aceasta cale lansam o invitatie catre cat mai multi agenti economici pentru a contribui la misiunea acestora prin donarea de produse sau sustinerea financiara", a spus Cristina Hanganu, directorul de Comunicare si CSR al Lidl Romania.

Banca de Alimente din Cluj este cel de-al doilea asemenea proiect din Romania, dupa Banca pentru Colectarea si Distributia Alimentelor din Bucuresti, inaugurata in 2016.

Pe termen mediu si lung, pentru a creste gradul de constientizare a risipei alimentare si a combate efectele sale negative, la nivel national, Lidl Romania isi propune sa contribuie la fondarea uno ...citeste mai departe despre "A doua banca de alimente din Romania s-a deschis in Cluj" pe Ziare.com

#banca alimente Romania, #banca alimente Cluj , #Stiri Administratie