36 de ONG-uri fac apel la Guvern sa salveze ANABI, institutia care se ocupa de banii confiscati din infractiuni

Joi, 12 Decembrie 2019, ora 16:31
864 citiri
36 de ONG-uri fac apel la Guvern sa salveze ANABI, institutia care se ocupa de banii confiscati din infractiuni
Foto: Arhiva Ziare.com

36 de ONG-uri solicita Guvernului Orban inlaturarea efectelor distructive ale OUG 114/2018 in privinta reutilizarii sociale a sumelor confiscate din infractiuni.

ONG-urile sustin, intr-un comunicat remis joi Ziare.com, ca, avand in vedere declaratiile premierului Ludovic Orban si ale ministrului de Finante, Florin Citu, privind decizia de eliminare a elementelor nocive ale OUG 114, le solicita sa includa in proiectul de lege pe care intentioneaza sa isi angajeze raspunderea abrogarea art. 60.

Acestea amintesc ca prin art. 60 din OUG nr. 114/2018 a fost abrogat articolul 37 din Legea nr. 318/2015 pentru infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI).

"Articolul 37 din Legea nr. 318/2015 stabilea, in acord cu Directiva 2014/42/UE, ca sumele confiscate de la infractori sa fie reutilizate social, adica folosite in scopul educatiei juridice, al prevenirii criminalitatii si al asistentei victimelor infractiunilor, precum si al altor proiecte de interes public.

Consideram ca reintregirea mandatului ANABI este un act de dreptate in sprijinul persoanelor apartinand grupurilor vulnerabile si a victimelor infractiunilor", se arata in documentul citat.

Reprezentantii ONG-urilor amintesc ca reutilizarea sociala a sumelor confiscate din infractiuni a fost ceruta insistent in 2014-2015 de catre societatea civila, iar aceste prevederi legale au fost adoptate in toamna anului 2015 de catre Parlamentul Romaniei pe fondul constientizarii pericolului criminalitatii, in contextul tragediei din clubul Colectiv.

"Din pacate, in ultimele zile ale anului 2018, fara niciun fel de justificare economica, bugetara sau morala, fostul Guvern a ales sa sfideze victimele infractiunilor prin abrogarea acestor prevederi legale. Va solicitam sa va tineti promisiunile si sa faceti dreptate in toate aspectele ce tin de OUG nr. 114/2018. Solicitam Ministerului Justitiei si ANABI sa sustina aceste puncte de vedere in cadrul sedintei de Guvern in care se aproba proiectul de lege", se puncteaza in document.

ONG-urile mentioneaza ca reutilizarea sociala este o buna practica in Uniunea Europeana (Spania, Italia, Franta) si este reglementata prin art. 10, alin. 3 din Directiva 2014/42/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind inghetarea si confiscarea instrumentelor si produselor infractiunilor savarsite in Uniunea Europeana.

Iata lista ONG-urilor care au semnat solicitarea catre G ...citeste mai departe despre "36 de ONG-uri fac apel la Guvern sa salveze ANABI, institutia care se ocupa de banii confiscati din infractiuni" pe Ziare.com

#ONG Guvern ANABI, #ONG Orban Citu ANABI , #Stiri Administratie