1.100 de tone de cartofi au fost oprite la granita din cauza unei bacterii periculoase

Marti, 10 Aprilie 2018, ora 14:55
1276 citiri
1.100 de tone de cartofi au fost oprite la granita din cauza unei bacterii periculoase
Foto: Arhiva Pixabay

Inspectorii fitosanitari au oprit de la intrarea in tara prin portul Constanta 1.100 tone de cartofi din Egipt, deoarece, conform analizelor de laborator, a fost depistata prezenta bacteriei Ralstonia solanacearum (Putregaiul brun).

"Impactul economic ar fi putut fi extrem de sever, avand in vedere ca la ora actuala nu exista metoda chimica sau biologica pentru controlul acestui organism daunator si, mai mult decat atat, ar exista riscul contaminarii solului si a apelor de suprafata cu bacteria provenita din resturile rezultate in urma consumului cartofilor precum si din cartofii deteriorati si evacuati ca resturi menajere", a transmis Ministerul Agriculturii.

Tuberculii de cartof au fost prelevati in baza Deciziei de punere in aplicare a Comisiei din data de 29 noiembrie 2011 pentru autorizarea statelor membre in vederea adoptarii provizorii a unor masuri urgente impotriva raspandirii bacteriei Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al provenind din Egipt.

"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Autoritatea Nationala Fitosanitara, manifesta o exigenta sporita pentru protejarea spatiului romanesc privind prevenirea introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor vegetale in Romania. Activitatea fitosanitara este indreptata spre prevenirea introducerii de organisme daunatoare in zone in care acestea nu sunt prezente, diminuarea arealelor de raspandire si eradicarea organismelor daunatoare", a informat Ministerul Agriculturii.

Masura interdictiei a fost luata in baza H.G. 563/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 136/2000 privind masurile de protectie impotriva introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor vegetale in Romania.

"In acest sens, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Autoritatea Nationala Fitosanitara, manifesta un interes deosebit pentru depistarea la timp a daunatorilor, in vederea prevenirii raspandirii acestora, astfel incat pe masa consumatorului sa ajunga produse sigure consumului", spun oficialii institutiei. ...citeste mai departe despre "1.100 de tone de cartofi au fost oprite la granita din cauza unei bacterii periculoase" pe Ziare.com

#cartofi Egipt opriti port, #cartofi Egipt bacterie , #Stiri Administratie