Romanii genereaza, in medie, aproape 440 kg deseuri menajere anual - Studiu

Joi, 17 Octombrie 2013, ora 13:42
2635 citiri
Romanii genereaza, in medie, aproape 440 kg deseuri menajere anual - Studiu

Cantitatea de deseuri menajere pe care un roman le genereaza in fiecare an este, in medie, de aproximativ 440 de kilograme, cel mai mult din mediul urban, iar aproximativ 40% dintre aceste deseuri reprezinta materie prima pentru economia Romaniei, releva cel mai recent studiu privind deseul menajer, prezentat, joi, in cadrul unei conferinte de presa.

In prezent, un roman din mediul urban genereaza, in medie, aproximativ 346 kg de deseuri menajere/an (plastic, metal, hartie-carton, sticla, resturi de mancare, etc.), in timp ce persoanele din mediul rural produc, in medie, de pana la 3,5 ori mai putin, respectiv aproximativ 95 kg de deseuri menajere/an. Din acest total, deseurile reciclabile reprezinta aproximativ 39%, la oras, si 52% in mediul rural, iar circa jumatate dintre acestea reprezinta ambalaje.

"Dupa 10 ani de la ultimul studiu care a stat la baza strategiilor nationale de gestionare a deseurilor, a venit timpul sa aflam ce cantitate de deseuri genereaza un roman, care sunt acestea si cum putem sa le transformam in resurse. Practic, acest studiu ne arata un aspect esential pentru Romania in momentul de fata: daca gestionam eficient deseurile de ambalaje, putem indeplini cu succes obligatiile nationale stabilite pana in 2020, adica reciclarea a 50% din deseul reciclabil generat in gospodarii", a declarat Sorin Cristian Popescu, director general Eco-Rom Ambalaje.

Rezultatele studiului arata ca, in mediul urban, populatia separa, in containerele dedicate de 1,1 mc, o cantitate de 8,4 kg (6,3%) din totalul deseurilor reciclabile generate (134,6 kg deseuri reciclabile generate anual de o persoana).

Aproximativ 94% se regasesc in masa de deseuri colectate in amestec

Restul de aproximativ 94% se regasesc in masa de deseuri colectate in amestec si sunt trimise ulterior spre statiile de sortare si depozitele de deseuri. Totodata, cele mai multe deseuri reciclabile identificate de catre cetateni sunt cele de hartie, urmate de cele de plastic si de cele de sticla.

In plus, din masa totala de deseuri reciclabile, cele de ambalaje reprezinta aproximativ 50% (65 kg), iar raportat la totalul deseurilor generate anual de catre o persoana in mediul urban (346 kg de deseuri menajere), ambalajele reprezinta 18%.

La ora actuala, 7,5% din toate deseurile de ambalaje trimise la gropile de gunoi sunt colectate containerele de 1,1 mc, respectiv 5 kg din totalul de 65 kg de deseuri de ambalaje generate in fiecare an de o persoana, in mediul urban.

Cercetarea Eco-Rom Ambalaje, compania detinatoare a licentei 'Punctul Verde' in Romania si cea mai importanta organizatie de preluare de la agentii economici a obligatiei de reciclare si valorificare a deseurilor de ambalaje, a fost realizata in perioada septembrie 2012 - august 2013. Studiul a fost realizat cu scopul de a evidentia posibilitatea atingerii tintelor stabilite prin Legea 211/2011 - Legea Deseurilor - si a determina tipurile si cantitatile de deseuri generate in gospodariile populatiei (cu precadere ponderea ambalajelor in acest flux).

In domeniul reciclarii ambalajelor la nivel national s-au stabilit, in Romania, pentru 2013, urmatoarele tinte minime de reciclare: hartie/carton - 60%, plastic - 22,5%, metale - 50% si sticla - 50%.

Angajamentul Romaniei fata de Uniunea Europeana este ca, pana in anul 2020, tinta pentru deseurile generate de gospodariile populatiei si reciclate sa fie de 50%, in conditiile in care, astazi, procentajul ajunge la maximum 10%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#deseuri menajere, #deseuri menajere Romania, #containere deseuri , #Salubrizare