Regionalizare. Liderii Bucovinei au strategii revizioniste pe proiectul lui Dragnea

Luni, 05 August 2013, ora 08:01
2875 citiri
Regionalizare. Liderii Bucovinei au strategii revizioniste pe proiectul lui Dragnea
Gheorghe Flutur (PDL) si Catalin Nechifor (PSD)

Dupa ce au sustinut luni intregi respectarea regiunilor istorice in noua impartire teritoriala a Romaniei, liderii bucovineni au gasit acum un nou cusur regiunii Nord-Est, cu capitala la Iasi: este prea mare. Analistii desfiinteaza totusi argumentele bucovinenilor, explicand ca singura ratiune ramane lupta pentru putere si resurse in teritoriu.

Senatorul PDL Gheorghe Flutur, senatorul PSD Ovidiu Dontu si deputatul PNL Stefan Alexandru Baisanu vor face lobby in Parlament pentru infiintarea unei regiuni cu capitala la Suceava.

Demersul se bucura de suportul unui Comitet de initiativa pentru infiintarea a doua regiuni in actuala regiune de dezvoltare nord-est, la initiativa presedintelui PSD si al Consiliului Judetean Suceava, Ioan Catalin Nechifor.

In luna mai, Flutur invoca argumentul istoric pentru infiintarea regiunii Bucovina: "Nu putem vorbi doar de Banat, de Oltenia, de Muntenia si de Bucovina sa ne aducem aminte doar de 28 noiembrie ca s-a unit cu tara, iar atunci cand e vorba de regionalizare sa nu tii cont. Bucovina exista si ii invit pe cei care traseaza astazi harti sa tina cont si de Bucovina", a declarat senatorul PDL, aflat la Bucsoaia, la manifestarea "Hora Bucovinei".

Acum insa, discursul liderilor locali s-a schimbat radical: "Nu e vorba despre regiunile istorice, trebuie sa privim din perspectiva economica. Reglementarile NUTS prevad ca o regiune sa aiba pana in trei milioane de locuitori. Afecteaza accesul la fonduri europene", a declarat presedintele CJ Suceava.

Nomenclatura europeana a unitatilor teritoriale pentru statistici (NUTS) prevede ca populatia unei regiuni sa cuprinda intre 800 de mii si trei milioane de locuitori, in timp ce regiunea Nord-Est cuprinde circa 3,6 milioane de oameni. Intr-adevar, nerespectarea normelor europene in privinta impartirii teritoriale poate conduce la un blocaj al accesului la fonduri pentru dezvoltarea regionala, insa nu este cazul Romaniei, deoarece cele opt regiuni sunt agreate la nivelul UE, asigura fostul ministru al Fondurilor Europene, Leonard Orban:

"In momentul de fata, cu exceptia regiunii Bucuresti-Ilfov (care depaseste nivelul mediu de dezvoltare la nivel european), toate celelalte regiuni beneficiaza de maxim sprijin din partea UE, indiferent de dimensiune. Pentru exercitiul financiar 2014-2020, au fost alocate sumele maxime".

In conditiile in care argumentul economic nu se sustine, care este atunci motivul eforturilor sustinute?

"Toate argumentele ascund interesele unor anumite grupuri locale, care tin de traseul autostrazilor, exploatari de resurse, de rupere a unor regiuni de bugetul national (centrifugare economica). Cu cat se concretizeaza mai repede regionalizarea, cu atat se greseste mai mult", explica analistul economic, Mircea Cosea.

Mazare vrea si el regiunea lui

Liderii politici din Suceava nu sunt singurii care pun la indoiala fezabilitatea impartirii teritoriale in opt regiuni. Surse guvernamentale spun ca Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale ar putea modifica harta celor opt regiuni administrative pentru a crea regiunea Dobrogea special pentru primarul Constantei, Radu Mazare.

Motivul nu ar fi nici apartenenta politica si nici vreo presupusa prietenie intre Dragnea si Mazare, ci din contra, tensiuni care s-ar fi lasat cu negocieri dure, "avantajul" fiind de partea primarului Constantei. Ipoteza unei fragmentari a regiunii Sud-Est (Constanta, Tulcea, Galati, Braila, Vrancea, Buzau) este confirmata chiar de primar:

"Nu se pune problema unei suparari. Din contra, Dragnea mi-a promis ca ne va ajuta in proiectul de regionalizare. Din ce am discutat, Dobrogea s-ar califica pentru a noua regiune pe harta Romaniei, formata doar din judetele Constanta si Tulcea. Nu este o decizie luata, dar din punctul meu de vedere ar fi cea mai corecta. Tulcenii si constantenii se aseamana foarte mult, dar ce treaba avem noi cu Galati sau cu Vrancea?", a spus edilul din Constanta.

Chiar daca Dobrogea ar fi cea mai mica regiune a tarii, fiind compusa doar din doua judete, o astfel de mutare l-ar transforma pe Mazare in "regele litoralului".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#regionjalizare Bucovina, #regiune istorica Bucovina, #impartire teritoriala regiuni , #Regionalizare