Pirvulescu: Descentralizarea lui Dragnea transforma guvernul in prestator de servicii pentru baroni

Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 17:50
2041 citiri
Pirvulescu: Descentralizarea lui Dragnea transforma guvernul in prestator de servicii pentru baroni
Cristian Pirvulescu, analist politic

Descentralizarea administrativa sustinuta de ministrul Administratiei, Liviu Dragnea, are sanse mici sa treaca de USL, considera analistul politic Cristian Pirvulescu.

Proiectul este construit pe structura PSD-ului, partid controlat de interesele din teritoriu si ar oferi "superputeri" baronilor locali, aspecte de care PNL nu este atat de interesat.

"PSD este un partid al baronilor locali in mai mare masura decat PNL. Asadar, puterea lui Ponta in PSD este limitata, iar baronii conditioneaza votul de servicii pe care Guvernul le presteaza administratiei locale", considera analistul politic. Pe de alta parte, Pirvulescu isi pune problema fezabilitatii unui astfel de program national care se doreste aplicat din 2014, in contextul in care exista multe intrebari fara raspuns in legatura cu modificarile propuse:

"Descentralizarea reprezinta o componenta a regionalizarii, a pregatirii acestui proces, insa dezbaterea pe aceasta tema nu a avut inca loc. Proiectul este facut in spatele unor birouri, desi nu este doar o problema legata de USL. Cum vor finanta administratiile locale noile structuri din subordine?", se intreaba Pirvulescu.

Ce modificari aduce descentralizarea lui Dragnea

La nivel politic, descentralizarea lui Dragnea loveste in jumatate dintre ministerele din portofoliul PNL, si anume Ministerul de Interne, Transporturilor, Economiei, Sanatatii si Culturii.

Cele mai importante modificari se refera la trecerea serviciilor rutiere si de ordine publica ale politiei in subordinea primariilor si directiile de sanatate, porturile si plajele, in subordinea consiliilor judetene, potrivit documentului obtinut de ziarul Gandul:

  • In subordinea primariilor din orase/municipii vor functiona servicii rutiere si de ordine publica ai caror directori vor fi numiti de primari
  • In subordinea consiliilor judetene vor fi transferate o serie de servicii deconcentrate de la ministere si agentii, conduse de persoane numite de presedintele CJ. Astfel vor fi reorganizate in subordinea CJ oficiile judetene de agricultura, directiile judetene pentru cultura si patrimoniu, unitatile teritoriale de promovare turistica, directiile judetene de sport si tineret, centrele judetene de resurse si asistenta educationala, casele corpului didactic, agentiile judetene de ocupare a fortei de munca, agentia de plati si inspectie sociala, agentiile judetene pentru protectia mediului, directiile judetene de pescuit si acvacultura si directiile de sanatate publica
  • METROREX trece din subordinea Ministerului Transporturilor in cea a Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Tot in subordinea CGMB trece si Autoritatea Metropolitana de Transport Bucuresti
  • Porturile de la Dunare trec in subordinea Consiliilor Judetene in raza carora se afla
  • Plajele cu destinatie turistica vor fi administrate de consiliile locale
  • Acceptarea descentralizarii ar putea indepini liberalilor mai multe visuri

    Pe de alta parte, in schimbul votului in USL, liberalii ar putea profita de presiunile din PSD, pentru a impune mai multe initiative, precum modificarea sistemului de alegeri locale si amnistierea administrativa a alesilor locali declarati incompatibili.

    "Sunt de parere ca, pentru a rezolva problema care aparut in Romania, este oportuna o lege pe amnistiere administrativa. Avem foarte multi primari, probabil si viceprimari, poate si consilieri locali in aceeasi situatie, care s-au trezit in situatii de cvasi-incompatibilitate, fiindca legiuitorul nu a adaptat legislatia romaneasca la legislatia europeana", a declarat presedintele PNL, Crin Antonescu, adaugand ca va propune transarea chestiunii, in Parlament.

    De asemenea, parlamentarii PNL sustin modificarea legii pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, pentru revenirea la sistemul de vot in doua tururi pentru primari si la alegerea sefului Consiliului Judetean in mod indirect, de catre consilieri. Initiativa nu este insa pe placul PSD:

    "Nu era vorba numai de propunerea de modificare a legii primarilor, ci si de o propunere - de fapt aceea m-a deranjat foarte tare - sa revenim la sistemul de alegere a presedintilor consiliilor judetene de catre consilierii judeteni. In primul rand, cine propune asa ceva inseamna ca este politic fricos", a afirmat Dragnea.

    #descentralizare Pirvulescu, #descentralizare Dragnea, #descentralizare PNL , #Regionalizare