Descentralizarea, adoptata. Opozitia "s-a incurcat" in propria motiune de cenzura

Vineri, 22 Noiembrie 2013, ora 16:14
2113 citiri
Descentralizarea, adoptata. Opozitia "s-a incurcat" in propria motiune de cenzura
Sursa foto: Dcnews.ro

Proiectul de lege privind descentralizarea, asupra caruia Guvernul Ponta si-a angajat, marti, raspunderea in fata Parlamentului, este considerat adoptat in conditiile in care Opozitia nu a depus nicio motiune de cenzura in termenul legal, de trei zile.

Potrivit prevederilor constitutionale, Executivul isi poate angaja raspunderea in fata Parlamentului asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege, iar Guvernul poate fi demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege a fost votata conform legii.

Daca Guvernul nu a fost demis prin motiune de cenzura, proiectul de lege prezentat se considera adoptat.

Astfel, proiectul de lege privind descentralizarea urmeaza sa fie transmis spre promulgare Presedintelui Romaniei, termenul pentru promulgare fiind de cel mult 20 de zile de la primirea actului normativ.

Odata promulgata legea, aceasta este publicata in Monitorul Oficial si, in termenul legal de trei zile sau la termenul prevazut in textul ei, ea intra in vigoare.

In cazul in care presedintele Romaniei cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia se va face in sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului.

Desi, intr-o prima faza presedintele PDL, Vasile Blaga, anunta ca partidul pe care il reprezinta va cauta sprijinul celorlalte partide parlamentare din Opozitie pentru a depune impreuna o motiune de cenzura indreptata impotriva Cabinetului Ponta, ulterior liderul deputatilor democrat-liberali, Mircea Toader, a precizat ca PDL se va limita la depunerea unei motiuni simple la proiectul de lege privind descentralizarea.

PDL nu a reusit sa stranga numarul necesar de voturi pentru initierea unei motiuni de cenzura, deoarece, potrivit Constitutiei, motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#descentralizare Romania, #descentralizare Ponta, #proiect descentralizare adoptat, #motiune cenzura guvern Ponta , #Regionalizare