Cristian Diaconescu: Nu va exista nicio regiune etnica. Punct.

Duminica, 07 Iulie 2013, ora 09:11
1408 citiri
Cristian Diaconescu: Nu va exista nicio regiune etnica. Punct.

Cristian Diaconescu a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa sustinuta de reprezentantii Fundatiei Miscarea Populara, ca in Romania nu va exista nicio regiune pe criterii etnice, precizand ca se bazeaza pe Constitutie, dar si pe modul in care e perceput acest demers la nivel international.

Consilierul prezidential Cristian Diaconescu a declarat, la Targu Mures, referindu-se la anuntul presedintelui PPMT, Toro T. Tibor, privind organizarea de proteste in peste o suta de localitati din Transilvania fata de proiectul de regionalizare, ca acesta este doar "populism".

"Intre regionalizare si ceea ce spune domnul Toro Tibor exista un singur punct comun: vorbe. Nu exista niciun proiect coerent de regionalizare si nici populismul domnului Tibor nu va avea succes. In Romania nu va exista nicio regiune stabilita pe criterii etnice. Punct", a spus Diaconescu.

Siguranta lui Diaconescu, Constitutia

El a precizat ca se bazeaza, cand face aceasta afirmatie, pe Constitutie, dar si pe modul in care e perceput la nivel intern si international "un astfel de demers".

"Ma bazez pe multe, pe Constitutie, pe legi, pe modul in care se percepe la nivel national, dar si international un astfel de demers, pe faptul ca o regiune se constituie la nivel european in special pe criterii economice- si nu pentru a maximiza suprastructura administrativa sau pentru a da potential unui criteriu etnic", a aratat el.

Pe de alta parte, presedintele Fundatiei Miscarea Populara, Marian Preda, a aratat ca organizatia sa va organiza, probabil in luna septembrie, o dezbatere pe tema regionalizarii si ca el crede ca e important ca aceasta sa aiba loc in Transilvania, existand deja o propunere pentru Cluj Napoca.

Cei doi au fost prezenti la Targu Mures cu ocazia constituirii filialei Funda?iei "Miscarea Populara?, din grupul de initiativa facand parte circa 70 de persoane.

Presedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Toro T. Tibor, a anuntat ca in 20 iulie vor avea loc proteste in peste o suta de localitati din Transilvania fata de proiectul de regionalizare si pentru obtinerea autonomiei in zona locuita majoritar de maghiari.

Toro afirma ca in planurile actuale de regionalizare nu figureaza o solutie care sa convina si comunitatii maghiare si "atentiona" Guvernul ca "nu accepta" solutii care nu sunt agreate si discutate in cadrul comunitatii maghiare, in special in zonele si regiunile din Transilvania unde maghiarii traiesc intr-un numar semnificativ.

Ela Giurgea, corespondenti-mediafax.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#regionalizare Romania, #regionalizare criterii etnice , #Regionalizare