Blaga: Asumarea raspunderii pe descentralizare este inacceptabila

Sambata, 19 Octombrie 2013, ora 10:30
1913 citiri
Blaga: Asumarea raspunderii pe descentralizare este inacceptabila
Vasile Blaga, presedinte PDL

Presedintele PDL, Vasile Blaga, afirma ca este inacceptabila angajarea raspunderii Guvernului pe o tema atat de importanta ca descentralizarea, el precizand ca democrat-liberalii nu au fost invitati la un dialog pe acest subiect si ca liberalul Crin Antonescu minte cand sustine contrariul.

"Consider inacceptabila angajarea raspunderii Guvernului USL pe un subiect atat de important cum este descentralizarea. Fac precizarea ca domnul Antonescu minte cand spune ca PDL a refuzat invitatia la dialog pe subiectul descentralizarii. Nu am primit nicio invitatie la dialog. Ba, mai mult, toate punctele de vedere formulate de primarii nostri prin Asociatia Municipiilor si Oraselor din Romania au fost complet ignorate de puterea politica reprezentata de USL. A ignora dialogul cu un partid precum PDL, care are un sfert din administratia locala din Romania, este un mare abuz de putere. Ii amintesc presedintelui PNL, Crin Antonescu, ca in 2005, in timpul guvernarii Aliantei D.A., PNL si PD, cand a fost propusa legea-cadru a descentralizarii, responsabilul de atunci, Vasile Blaga, a chemat la discutii saptamani intregi opozitia de atunci, reprezentata de PSD", sustine Blaga, citat intr-un comunicat remis agentiei MEDIAFAX.

Potrivit liderului democrat-liberal, USL a ales sa decida pe o tema importanta precum descentralizarea "intr-un birou, departe de ochii celor care ar trebui sa aiba un cuvant de spus".

"Ce pregateste USL nu este <> pe care o asteptam. USL pregateste <>. Practic, avem de a face cu un proiect prin care USL imparte Romania intre PSD si PNL pentru mult timp de acum inainte. Dupa ce s-au certat luni in sir pe capitalele regiunilor, compromisul facut intre PSD si PNL este impartirea tarii intre cele doua partide care va functiona dincolo de existenta USL. Crin Antonescu si VictVictor Pontateaza Romania precum mosia lor. Crin Antonescu nu poate reprosa PDL ca s-a exprimat pe proiectul de descentralizare prezentat in presa. Nimeni altcineva nu a avut acces la ticluirile lui LiviLiviu DragneariMarian OprisanKlauKlaus Iohannisustine Blaga.

El subliniaza ca PDL este "pentru reforma administrativa a Romaniei, pentru o descentralizare reala care sa serveasca cetateanului si nu sa puna resursele locale, dezvoltarea locala la discretia unui tartor judetean".

"Lipsa de dialog a USL este condamnabila si caracteristica unei clici unita de interese obscure. PDL va decide cat de curand actiunea politica pe care o va angaja impotriva acestui simulacru de descentralizare si a formulei prin care ea este promovata", afirma Blaga.

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, vineri, ca atitudinea presedintelui PDL Vasile Blaga si a altor reprezentanti ai opozitiei fata de tema descentralizarii este "penibila", el aratand ca este "caraghios si inutil" ca acestia sa "tipe" ca este ingrozitor ce se intampla azi in Romania.

"Actualul Guvern si actuala majoritate au lasat loc si au invitat la un dialog politic, chiar cu 70%, cu opozitia. Nu e treaba mea, din majoritate, sau a premierului de la putere sa criticam opozitia. Dar nu pot - si o fac pentru prima data - nu pot sa nu remarc faptul ca atitudinea pe care domnul presedinte Blaga sau alti reprezentanti ai opozitiei o au este una penibila. Deci nu se poate, cata vreme vorbim despre descentralizare, fara ca macar sa cunosti exact un proiect, sa incepi sa strigi ca se da Romania baronilor si ca este un esec si asta", a spus Antonescu.

Premierul Victor Ponta a anuntat, vineri, dupa sedinta USL, ca proiectul legii descentralizarii va fi adoptat prin asumarea raspunderii Guvernului, in noiembrie, inainte de aprobarea bugetului pe anul 2014, daca va exista sustinerea majoritatii.

Ponta a mentionat ca s-a ajuns la ideea in care lucruri care tin de ordine publica si politie vor fi tratate separat de legea descentralizarii.

#Blaga descentralizare, #descentralizare PDL , #Regionalizare