ANALIZA Politicienii ti-au decis soarta. Afla in ce regiune vei trai si cum te afecteaza descentralizarea (I)

Joi, 10 Octombrie 2013, ora 08:01
8752 citiri
ANALIZA Politicienii ti-au decis soarta. Afla in ce regiune vei trai si cum te afecteaza descentralizarea (I)
Harta celor 10 regiuni administrative convenita de puterile politice

In cel de-al doisprezecelea ceas, liderii politici de la Bucuresti au ajuns la un acord in privinta proiectului care isi propune descentralizarea si regionalizarea Romaniei. Business24 iti prezinta o analiza a celei mai importante reforme administrative postdecembriste, cu slabiciunile ei, dar si avantajele care pot facilita dezvoltarea comunitatilor capabile.

Liderii politici PSD si PNL au convenit, marti seara, in privinta proiectului de regionalizare, dupa aproape un an de discutii cu usile inchise. Printre altele, s-a decis ca noua harta administrativa a Romaniei va numara 10 regiuni, fata de cele opt regiuni de dezvoltare care exista in prezent.

Citeste aici mai multe despre noile regiuni administrative ale Romaniei: Harta unei regionalizari politice. Cum s-a ajuns de la 8 la 10 regiuni

Insa pana la regruparea autoritatilor locale in regiuni, la orizontului anilor 2014-2015, prima etapa a reformei administrative va fi descentralizarea, care va fi implementata incepand cu anul urmator, conform planurilor optimiste ale ministrului Administratiei, Liviu Dragnea.

Succesul descentralizarii depinde de cum se impart banii

Deciziile asupra atributiilor care se transfera catre autoritatile locale reprezinta doar un pas in proiectul descentralizarii. Cel mai important punct insa, de care depinde succesul demersului, este impartirea bugetului.

"Banii vor fi transferati catre autoritatile locale prin anexa distincta in Legea bugetului de stat pe fiecare judet sau autoritate locala in parte, cel putin pentru 2014 si am convenit ca in anul viitor, impreuna cu alte autoritati locale si Ministerul de Finante, sa gandim un mecanism care sa dea siguranta ca si peste ani niciun guvern nu va putea sa retina la Bucuresti banii pentru finantarea acestor institutii si sa oblige autoritatile locale ca numai din fondurile proprii sa trebuiasca sa administreze aceste competente", a declarat Dragnea in urma intalnirii cu o delegatie a PNL la Ministerul Dezvoltarii.

El a adaugat ca ceea ce s-a convenit marti va fi transpus in texte de lege si va avea loc o discutie si cu Ministerul de Finante pentru a cuprinde in legea bugetului de stat pe 2014 acest proces de descentralizare.

Sansa Romaniei este ca noua lege sa ofere predictibilitate, printr-un set de criterii clare care sa fie respectate la impartirea bugetului de stat. In prezent, consiliile locale si judetene nu-si pot face planuri de dezvoltare pe termen lung, deoarece bugetele pe care le primesc pot varia foarte mult de la un an la altul.

"Deocamdata nu exista criterii obiective pentru alocarea resurselor financiare, ci criterii politice, lipsite de predictibilitate", a explicat lectorul universitar in politici publice, Vasile Ostaciuc.

Profesorul mai avertizeaza asupra necesitatii unei corelari intre delegarea atributiilor si a resurselor financiare, deoarece si o intarziere de cateva luni, poate arunca administratia romaneasca in haos.

In cele din urma, insusi nivelul de descentralizare depinde mai curand de independenta financiara de care vor beneficia autoritatile locale, decat de noile atributii.

Bugetul de stat al Romaniei este specific unei tari sarace: mic si ca valoare absoluta si ca proportie in produsul intern brut (putin peste 30% din PIB). Autoritatile locale dispun, in acest moment, de aproape o treime din bugetul de stat, din colectarea taxelor pe proprietate, autorizatii si 20 de procente din impozitul pe salarii. Totus, Guvernul nu va putea sa ofere in plus mai mult de 3-5%, dupa alocarea noilor atributii, estimeaza lectorul universitar.

Provincia va dormi dupa cum isi asterne

Modelul administrativ centralizat, care presupune alocarea fondurilor aproape in exclusivitate de catre Guvern, ofera o anumita omogenitate in teritoriu, indiferent de profesionalismul managementului local.

Insa odata cu descentralizarea, modul in care se va gospodari fiecare localitate se va resimti mult mai puternic in nivelul de trai al locuitorilor.

Asadar, pentru unii noul sistem va reprezenta un impuls pentru dezvoltare, in timp ce pentru altii, va fi doar o alimentare a mafiei locale.

"La nivel european statisticile arata ca descentralizarea a marit gradul de dezvoltare in comunitatile civilizate, cu grad de educatie superior, in care cetatenii se implica activ in viata politica si in problemele comunitatii", a spus Vasile Ostaciuc.

Profesorul a mai adaugat ca acolo unde exista un control cetatenesc, acesta se va intari, deoarece electoratul va putea sa puna mai multa presiune pe alesii locali. Administratia nu se va mai putea scuza cu lipsa sustinerii politice la centru sau cu blocaje la nivel ministerial.

Ce presupune descentralizarea lui Dragnea

Descentralizarea presupune transferul mai multor institutii si servicii gestionate de Guvern, in subordinea autoritatilor locale, odata cu resursele financiare necesare gestionarii lor.

Sanatatea

"Am hotarat impreuna care sunt ministerele de la care dorim sa fie transferate atributii, competente si chiar institutii catre autoritatile locale. De la Ministerul Sanatatii, cu exceptia functiilor de inspectie si control, trec la consiliile judetene Directia Judeteana de Sanatate, Centrele Judetene de Aparatura Medicala, Centrele de Diagnostic si Tratament, Centrele Medicale si Ambulatorii de Specialitate", a declarat Dragnea.

Agricultura

El a precizat ca de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale vor fi descentralizate actualele Directii Agricole Judetene, fara unitatea fitosanitara, Oficiile Judetene de Studii Pedologice si Agrofizice, Casele Agronomului, iar Camerele Agricole actuale, care sunt in subordinea consiliilor judetene, se vor reuni intr-o structura care se va numi Oficiul Judetean Agricol si care va trece sub autoritatea consiliului judetean.

Mediul, Economia si Transporturile

De la Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice vor fi trecute la consiliile judetene Agentia Judeteana pentru Protectia Mediului, Agentia pentru Pescuit si Acvacultura, iar administrarea plajelor turistice, maritime si fluviale, a plajelor raurilor, paraurilor si altor structuri va fi transferata de asemenea la autoritatile locale.

De la Ministerul Transporturilor vor fi descentralizate administrarea porturilor fluviale si s-a convenit ca societatea comerciala de transport Metroul Bucuresti "Metrorex" sa treaca sub autoritatea Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

"De la Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, intentia noastra este de a trece sub autoritatea locala Agentiile Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca si Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale. Am convenit impreuna sa avem o intalnire cu doamna ministru Mariana Campeanu pentru ca am inteles ca pot aparea probleme daca se descentralizeaza aceste structuri si vom avea o discutie saptamana viitoare pentru a vedea daca se poate face aceasta descentralizare", a anuntat Liviu Dragnea.

Educatia, tineretul si cultura

In domeniul educatiei nationale, Dragnea a mai spus ca la art. 31 al. 2, care se refera la reteaua scolara a unitatilor de invatamant de stat si particular preuniversitar, se va adauga invatamantul tehnic si profesional - in care sa aiba competente in organizarea retelei scolare consiliile locale.

De asemenea, palatele si cluburile copiilor vor trece din domeniul public in domeniul public local sau judetean, dupa caz, iar Cluburile Sportive Scolare vor trece in autoritatea consiliilor locale sau judetene.

El a mai spus ca din cadrul Ministerului Tineretului si Sportului vor trece la autoritatile locale Directia Judeteana pentru Tineret si Sport, bazele sportive si de tineret, taberele scolare si centrele de agrement, cluburile sportive si casele de cultura ale studentilor, care vor fi transferate in domeniul public al judetului sau al localitatii, dupa caz.

Ministrul a mai anuntat ca in ceea ce priveste Ministerul Culturii, cu exceptia functiilor de inspectie si control, care raman la nivel central, lucru valabil la toate ministerele, Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu trece in subordinea consiliului judetean, precum si imobilele care reprezinta sali si gradini de spectacol cinematografic, care vor trece in subordinea consiliilor judetene sau locale, dupa caz, cu exceptia a patru cinematografe mari, pe care Ministerul Culturii doreste sa le pastreze la nivel central. In ceea ce priveste Autoritatea pentru turism, competentele de autorizare si clasificare vor trece la consiliile judetene.

Politia

"Am discutat despre ordinea publica, am stabilit sa avem saptamana viitoare o discutie cu ministrul Radu Stroe. De asemenea, am convenit sa lucram pana saptamana viitoare impreuna la o imbunatatire a Legii Politiei Locale, pentru ca in comunitatile din orase si municipii nivelul de ordine publica sa fie mai ridicat si impreuna vom gasi cea mai buna solutie", a declarat Liviu Dragnea.

Principalele modificari fata de proiectul initial, obtinut recent de presa, este scoaterea din discutie a transferarii Politiei Rutiere si a inspectoratelor, puncte controversate ale documentului, impotriva carora s-a pronuntat zilele trecute si premierul Victor Ponta.

#efecte descentralizare, #harta regiuni, #descentralizare institutii, #descentralizare ministere , #Regionalizare

Curs valutar

1 EUR = 4.9747 RON

0.0002

1 USD = 4.5814 RON

0.0057
  1. Începe virarea ajutoarelor de încălzire pentru iarnă. Cine poate beneficia de banii de la stat și ce sume ar intra în conturile românilor
  2. Planurile Iranului lovesc în petrol. Informațiile despre un nou atac al Teheranlui au scumpit barilul
  3. Autostrada peste Carpați, care să lege Ardealul de Moldova, mai aproape de realitate. Licitație deschisă pentru un contract de peste 6 miliarde de lei. Pe unde va trece drumul
  4. Românii cu asigurări de viață vor fi raportați la ANAF. Cum motivează Ministerul Finanțelor decizia, aplicată printr-o nouă ordonanță de urgență
  5. „Regele uleiului” se extinde în forță în România. După ce va intra în portul Constanța, va primi bani pentru infrastructură
  6. Câți români se mai încumetă la un credit în 2025. Experții, previziuni despre nivelul dobânzilor
  7. Miza majoră a legii pensiilor militare și cât va costa principiul contributivității în Apărare: ”Solidaritatea socială nu mai are nicio legătură”
  8. Un mare producător german de mașini vrea să încuie porțile fabricii. „Va fi imposibil să producem atâtea mașini în opt săptămâni”
  9. Noi creșteri ale pensiilor de la 1 ianuarie. Câți bani vor primi în plus vârstnicii după indexarea la inflație
  10. Guvernul pregătește noi schimbări pentru pensionari și cere aprobare de la Bruxelles. Se modifică modul în care se fac majorările. Ce se întâmplă cu pensiile speciale