Primarul din Targu Mures: Majorarea taxelor, o smecherie. Eu nu le cresc

Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 18:12
1467 citiri
Primarul din Targu Mures: Majorarea taxelor, o smecherie. Eu nu le cresc
Sursele principale ale bugetelor locale sunt impozitele pe venituri

Primarul din Targu Mures, Dorin Florea (PDL), spune ca posibilitatea majorarii suplimentare a impozitelor si taxelor locale pentru persoanele fizice cu mai mult de 20% reprezinta "o smecherie" de care el nu se va folosi, insa depinde de fiecare primar ce decizie va lua.

Primarul din Targu Mures, Dorin Florea (PDL), a afirmat, vineri, presei, ca posibilitatea majorarii suplimentare a impozitelor si taxelor locale pentru persoanele fizice cu mai mult de 20% reprezinta "o smecherie", in conditiile in care exista localitati care "si-au extins cheltuielile intr-un mod haotic, entuziast-prostesc, netinand cont de faptul ca pot ajunge in situatia de faliment", transmite corespondentul Mediafax.

"Este o smecherie. (...) Sunt niste localitati care, intr-un mod haotic, entuziast-prostesc, si-au extins cheltuielile, netinand cont de faptul ca pot ajunge in situatia de faliment. Li se da posibilitatea prin aceasta OUG sa le majoreze cu inca 20 la suta. Sigur ca depinde de responsabilitatea fiecarui primar, pentru ca pentru noi nu e o placere sa marim taxele populatiei, avand in vedere ca problemele sociale sunt foarte mari si nu acestea sunt principalele surse de venit. Toate aceste masuri cu cresterea de 20 la suta, care impovareaza o masa mare a populatiei, iti aduc o crestere de maxim trei-cinci la suta", a afirmat Florea.

Sursele principale ale bugetelor locale sunt impozitele pe venituri

Potrivit acestuia, sursele principale de alimentare a bugetelor locale sunt impozitele pe venituri, astfel ca guvernantii ar trebui sa fie preocupati de incurajarea mediului de afaceri, care sa dea posibilitatea infiintarii de noi locuri de munca.

"Eu nu voi mari taxele. O serie de taxe speciale, tarife, sigur, le analizez, in baza unor auditari. Taxele speciale sunt cele pe care le percepem in diverse locuri, de agrement. Nu trebuie insistat pe majorarea de taxe si impozite, ci pe stimularea mediului de afaceri. (...) Mediul de afaceri este speriat, debusolat, pentru ca vede ce se intampla, lipsa de credibilitate, vede cum este intocmit un buget intr-un moment de avarie. Nu este un mediu prietenos, iar autoritatile locale nu au forta necesara sa compenseze balbaielile autoritatilor centrale", a spus Florea.

Edilul a adaugat, totodata, ca impozitarea stalpilor si piscinelor "se va rasfrange in facturi" si va duce la "situatii de criza".

Potrivit unui document obtinut de Mediafax, impozitele si taxele locale vor putea fi majorate suplimentar pentru persoanele fizice cu mai mult de 20%, aceasta limita-maxima la care primarii sunt obligati in prezent sa se raporteze urmand sa fie eliminata de Guvern pentru proprietarii persoane fizice si mentinuta doar pentru firme.

#taxe locale, #buget local , #Primaria