Primarul Buzaului, gasit incompatibil de catre ANI

Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 17:07
1510 citiri
Primarul Buzaului, gasit incompatibil de catre ANI

Primarul Buzaului, Constantin Boscodeala, trimis in judecata de DNA pentru abuz in serviciu, a fost gasit incompatibil de catre Agentia Nationala de Integritate (ANI), pentru ca, in perioada 2010-2013, a detinut simultan functia de edil si pe cea de reprezentant al municipalitatii in AGA unei firme.

Edilul Constantin Octavian Boscodeala s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 21 mai 2010 -12 martie 2013, intrucat a detinut, simultan, functia de primar al municipiului Buzau si calitatea de reprezentant al municipiului Buzau in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor SC Aquafor SA Buzau, se arata intr-un comunicat al Agentiei Nationale de Integritate (ANI).

"Astfel, Boscodeala Constantin Octavian a incalcat dispozitiile articolului 87, alin (1), litera f) din Legea nr. 161/2003, potrivit carora Functia de primar [...] este incompatibila cu [...] functia de reprezentant al unitatii administrativ -teritoriale in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local", se arata in documentul citat.

Primarul municipiului Buzau, Constantin Boscodeala, a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie, fiind acuzat, printre altele, ca ar fi dat ilegal din bugetul local peste 1,6 milioane de lei Asociatiei Sportive Fotbal Club Gloria Buzau, a anuntat, marti, DNA.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) - Serviciul teritorial Ploiesti au dispus trimiterea in judecata a lui Boscodeala pentru trei infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, se arata intr-un comunicat al DNA.

Potrivit procurorilor, in perioada 2002 - 2008, primarul municipiului Buzau a acordat unor asociatii sportive, persoane juridice non-profit, in mod ilegal, fonduri nerambursabile din bugetul local si le-a asigurat folosinta gratuita a Complexului Sportiv Gloria Buzau, beneficiarii finali ai acestor sume si al dreptului de a folosi complexul sportiv find societati comerciale aflate in diverse raporturi juridice cu asociatiile sportive.

In acest mod, sustin anchetatorii, bugetul local al municipiului Buzau a fost prejudiciat cu suma de 1.633.496,32 lei.

Bunurile lui Boscodeala, sub sechestru

De asemenea, afirma DNA, la 19 mai 2006, fara a exista o hotarare a Consiliului Local al Municipiului Buzau, Boscodeala a acordat direct, in folosinta gratuita, o parte a Complexului Sportiv Gloria, obiectiv aflat in proprietatea publica a municipiului Buzau, Asocierii in participatiune formate din Asociatia Sportiva "Vointa Buzau" si SC Monte Cris SR. Buzau, bugetul local fiind prejudiciat cu 2.675.555,22 lei, reprezentand veniturile nerealizate in perioada 1 ianuarie 2008 - 31 octombrie 2009.

In plus, mai sustin procurorii, incepand din 2002, cand Complexul Sportiv Gloria a intrat in proprietatea publica a municipiului Buzau, primarul a asigurat nelegal folosinta gratuita a stadionului de fotbal Asociatiei Sportive Fotbal Club Gloria Buzau si, prin intermediul acesteia, SC Fotbal Club Gloria SA. In acest mod, bugetul local a fost prejudiciat cu suma de 587.942,55 lei, reprezentand veniturile nerealizate din exploatarea bunului, potrivit sursei citate.

In vederea recuperarii prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor bunuri imobile ale primarului, mai precizeaza DNA.

Pana la finalizarea cercetarilor, Consiliul Local al Municipiului Buzau nu s-a constituit parte civila in procesul penal.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecatoria Brasov, instanta desemnata pentru judecarea cauzei, la cererea procurorilor, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#coruptie Constantin Boscodeala, #Constantin Boscodeala ANI, #primar Buzau Boscodeala DNA, #primarie Buzau coruptie, #prejudiciu primarie Buzau , #Primaria