Primariile imprumuta de la Guvern 1,5 mld lei

Miercuri, 16 Iunie 2010, ora 10:20
1755 citiri
Primariile imprumuta de la Guvern 1,5 mld lei

Guvernul va imprumuta primariile in acest an cu pana la 1,5 miliarde lei, cu bani obtinuti din privatizari, pentru a-si achita obligatiile restante la 31 decembrie 2009 catre furnizorii de servicii si lucrari, acestia urmand sa utilizeze fondurile pentru a-si plati la randul lor datoriile catre stat, relateaza Mediafax.

Mecanismul de stingere a datoriilor a fost finalizat de Guvern si urmeaza sa fie aprobat, printr-o ordonanta de urgenta modificata fata de forma avansata initial, au declarat agentiei MEDIAFAX surse din Ministerul Finantelor.

Astfel, furnizorii de bunuri, servicii si lucrari vor avea posibilitatea sa acopere obligatiile fiscale datorate pana la 31 martie 2010 (nu doar pana la 31 decembrie 2009 cum era prevazut initial), iar dobanda de intarziere calculata pana la data stingerii datoriei pentru neplata la termen a ratelor scadente va fi fixata la 0,05% pe zi, nu la 0,1% pe zi.

Din suma totala de 1,5 miliarde lei, totalitatea obligatiilor datorate de catre operatorii economici cu datorii mai mari de 250.000 lei este de 847,4 milioane lei.

Ordonanta este argumentata prin volumul ridicat al platilor restante inregistrate de unitatile administrativ-teritoriale fata de operatorii economici care presteaza servicii si lucrari de interes public local si care determina o serie de datorii pe care acesti operatori le inregistreaza la randul lor la buget.

"Exista de asemenea situatii in care operatorii economici respectivi, desi au de incasat sume de la unitatile administrativ-teritoriale, si-au achitat datoriile catre bugetul de stat, dar au datorii catre alti agenti economici care la randul lor inregistreaza datorii fata de bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale", se arata in document.

Guvernul arata totodata ca ordonanta a fost elaborata avand in vedere si prevederile acordului incheiat cu Fondul Monetar International privind eliminarea platilor restante.

Imprumuturile acordate primariilor vor avea o dobanda de 6,25%, termen de rambursare de maxim cinci ani si o perioada de gratie de un an.

Rambursarea va fi efectuata in transe lunare, incepand cu prima luna dupa incheierea perioadei de gratie.

In cazul in care primariile nu respecta termenele de rambursare, Ministerul Finantelor va sista alimentarea bugetelor locale respective cu cote defalcate din impozitul pe venit si cu sume defalcate din TVA.

Imprumuturile nu vor fi incluse in limitele stabilite pe 2010 pentru finantarile rambursabile care pot fi contractate si pentru tragerile din finantarile rambursabile contractate sau care urmeaza a fi contractate de catre unitatile administrativ-teritoriale.

#primarii, #guvern, #imprumut, #miliarde, #lei , #Primaria