Presa internationala: Traian Basescu se intoarce la Cotroceni

Marti, 21 August 2012, ora 16:00
1905 citiri
Presa internationala: Traian Basescu se intoarce la Cotroceni

Cele mai importante publicatii din presa internationala titreaza, la unison, dupa decizia Curtii Constitutionale de a invalida referendumul, ca "Traian Basescu isi pastreaza scaunul si se intoarce la Cotroceni.

Curtea Constitutionala a invalidat, marti, referendumul privind suspendarea presedintelui roman de centru-dreapta Traian Basescu, acesta ramanand in functia de sef al statului, scrie AFP, citandu-l pe unul dintre cei noua judecatori, Tudorel Toader, scrie Mediafax.

Agentia Reuters il citeaza pe judecatorul Augustin Zegrean care le-a spus reporterilor ca decizia a fost luata cu "o majoritate legala de 6 la 3".

Potrivit BBC, acesta decizie de invalidare a referendumului, din cauza neintrunirii pragului de participare de 50 la suta, prejudiciaza eforturile premierului Victor Ponta de a-l elimina pe Basescu, un rival de temut.

Associated Press relateaza ca decizia Curtii ii deschide calea presedintelui Basescu de a se intoarce la postul sau, aceasta fiind cea mai recenta runda din batalia pentru putere dintre Guvernul de stanga si presedintele populist de centru-dreapta.

Stirea AP a fost preluata rapid de numeroase ziare si posturi de televiziune importante din Statele Unite, cum ar fi ABC, CBS sau cotidianul Washington Post, dar si de cotidianul britanic The Guardian.

"Traian Basescu scapa de suspendare", scrie postul de televiziune Euronews pe site-ul sau de Internet, in timp ce Le Monde titreaza: "Presedintele Basescu isi salveaza scaunul". France 24 afirma, la randul sau, pe site-ul de Internet ca "Traian Basescu isi salveaza scaunul si ramane presedintele Romaniei".

Agentia elvetiana SDA/ATS si cea belgiana Belga precizeaza ca mandatul "acestui fost capitan de marina" se incheie in 2014.

Informatia privind invalidarea referendumului de suspendare a presedintelui roman este preluata si de agentia italiana AGI, precum si de site-ul bulgar Novinite.com sau postul de televiziune german Deutsche Welle, care prezinta pe larg situatia din Romania.

#presa internationala reactii referendum Romania, #presa internationala decizie CCR, #reactii decizie CCR , #Primaria