Isarescu: Calitatea elitelor era alta in interbelic

Miercuri, 06 Iulie 2011, ora 18:47
1814 citiri
Isarescu: Calitatea elitelor era alta in interbelic

Diferentele intre societatea de astazi si cea din perioada care a despartit cele doua Razboaie Mondiale nu sunt la fel de mari precum ni le imaginam. Ce s-a schimbat, spune Mugur Isarescu, este calitatea oamenilor ce formeaza elita romaneasca.

"Credeti ca atunci (in perioada interbelica - n.r.) nu trebuia sa castige un om bani din CA-ul de la o banca importanta. Nu ne-am schimbat, numai ca atunci erau oameni de alta calitate", a spus Isarescu, la dezbaterea privind viitorul Centrului Vechi al Bucurestiului, unde a fost lansat volumul "Centrul istoric financiar-bancar al Bucurestilor", semnat de arhitectul Cristina Turlea.

Isarescu a mediat o disputa intre vorbitorii invitati la lansarea de carte privind perspectivele de dezvoltare ale Centrului Vechi al Bucurestiului si sansele ca astfel de manifestari sa influenteze in vreun fel deciziile viitoare.

Dan C. Mihailescu a fost vocea cea mai critica, sustinand ca asista la un maslu, intrucat Centrul Vechi nu mai poate fi reinviat, chiar daca i se face respiratie "gura la gura".

"Toti imobiliarii, ghertoii, bastanii asteapta ca niste vulturi acel cutremur de opt grade ca sa ridice niste blocuri turn", si-a inceput discursul Mihailescu.

El a continuat aratand ca asa-numitul "Centru al berarilor" nu e decat o minciuna, "o ciupercareala" de restaurante si cafenele fara niciun specific, unde servirea lasa mult de dorit.

"Toata aceasta ciupercareala, acest hedonism din Centrul Vechi imi aminteste de ce zicea Plesu referindu-se la euforia dezastrului specifica romanului", a afirmat criticul literar.

Dincolo de virulenta ironica cu care a descris maniera consumerista in care functioneaza localurile din Centrul Vechi, inclusiv Carul cu Bere, Mihailescu a observat ca niciunul dintre proprietari nu investeste cu adevarat in subsolurile acestor cladiri, in structura de rezistenta.

"Acoperite pana la mijloc cu umbrele bastanilor care si-au deschis cafenele, aceste cladiri arata in partea de sus ca niste guri stirbe", a mai spus Mihailescu.

Academicianul Dinu C. Giurescu a respins ideea unui maslu si a aratat ca pesimismul nu inseamna participarea la euforia dezastrului, pentru ca exista solutia unei atitudini critice, care de multe ori intr-adevar lipseste in Romania.

Pe de alta parte, Giurescu s-a intrebat ce impact au astfel de lucrari si de manifestari in constiinta politicului si al autoritatilor, in aceste vremuri, "stranii", in care momente istorice si personalitati deosebite sunt terfelite, "sunt facute tradatori". "Ai un fel de respect pentru cei din interbelic.

Cand 40% nu aveau stiinta de carte, dar aveau o stiinta de a cultiva pamantul, iar elita culturala era cu adevarat emblema tarii", a spus Giurescu.

El a punctat si o alta diferenta intre Romania interbelica si societatea actuala, aratand ca in momentul de fata destinele natiunii sunt mult mai putin controlabile.

"Astazi, fortele care controleaza o tara mica si mijlocie sunt infinit mai puternice decat cele care controlau Romania in anii '20", a spus Giurescu. Istoricul Ion Bulei crede ca este patologic pentru romani sa se planga de era in care traiesc.

"In anii '20 era injurat Bratianu. Ne-am plans mereu de epoca pe care o traim. Dar pe de alta parte am stiut sa ducem istoria mai departe", a mai spus Bulei.

Isarescu a povestit ca in anii '90 Banca Nationala a creat o fundatie pentru salvarea centrului vechi, impreuna cu Primaria, unde a donat echivalentul in lei a aproape jumatate de miliard de dolari, bani care s-au risipit fie pentru ca nu au fost folositi, fie ca au fost folositi prost, fie din cauza inflatiei.

Guvernatorul BNR nu a intrat in detalii, dar oficiali din banca centrala au relatat ca in vremea mandatului primarului Viorel Lis acea fundatie a reusit sa reabiliteze niste blocuri unde urma sa fie mutati toti locuitorii din centrul vechi, mai ales cei fara forme legale, dar primaria a alocat acele apartamente altor persoane, fara sa instiinteze banca centrala. 

#mugur isarescu, #elite, #perioada interbelic, #centrul vechi, #bucuresti , #Primaria