Impaduririle nu vor mai fi subventionate integral

Duminica, 25 Aprilie 2010, ora 00:06
1434 citiri
Impaduririle nu vor mai fi subventionate integral

Ministrul Mediului si Padurilor, Borbely Laszlo, le-a spus, sambata, primarilor UDMR intruniti la Tg Mures, ca nu le mai da subventii de suta la suta pentru anumite proiecte, cum ar fi impaduririle si amenajarea parcurilor, transmite NewsIn.

"Le-am spus primarilor ca am analizat toate proiectele care sunt prin Fondul de Mediu si mi-am dat seama ca unele criterii sunt subiective. De exemplu, la impaduriri si la parcuri este subventie de suta la suta si nu sunt de acord, pentru ca primarii trebuie sa aiba si ei o anumita contributie, pentru ca astfel nu sunt interesati sa vada ce este cu aest proiect.

Si la altele 60%, total nejustificat", a declarat Borbely. Ministrul a anuntat ca a decis ca anul acesta la proiectele care vor fi prin Fondul de Mediu, primariile sa primeasca unitar 80% subventie. Borbely a dat exemplu concret o localitate din judetul Mures, unde impadurirea s-a facut pe bani mult mai putini.

"La impaduriri sunt unele anomalii si aberatii, valoarea maxima pe care puteai sa accesezi era de 50 de milioane de lei. O comuna de langa Tg Mures va impaduri o suta de hectare cu 2,5 milioane de lei, era absurd sa mergi pana la 50 de milioane de lei. Unele preturi a trebuit sa le reanalizam, spre supararea unora", a aratat ministrul.

Borbely a mai spus ca din cele 1.043 de proiecte depuse pentru reamenajarea parcurilor va aproba 280 pentru ca nu sunt bani. In schimb, va fi o infuzie de capital in programul "Casa Verde". "Vom fi mult mai activi la alte proiecte, Casa Verde, unde pot accesa si persoanele fizice.

Simplificam procesul, adica vor fi formulare tipizate, iar cel care va accesa proiectul nu trebuie sa faca altceva decat sa completeze acest formular, facem un contract si ne da un cont la banca.

Dupa ce termina investitia, ne trimite factura si noi vom acoperi acea suma fixa pe care o vom stabili pana la mijlocul lunii mai iar programul sa porneasca in luna iunie", a explicat Borbely.

Borbely a spus si de ce prefera sa aloce o suma fixa.

"Mergem pe suma fixa pentru ca daca mergem la procent, atunci cei mai multi se vor intelege cu constructorul si va merge la procentul maxim", a conchis ministrul. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#mediului, #ministerul, #paduri, #subventii , #Primaria