Economia la tara. Tot mai multi edili lucreaza in interesul lor, nu al comunitatilor

Sambata, 15 Iunie 2013, ora 08:40
2733 citiri
Economia la tara. Tot mai multi edili lucreaza in interesul lor, nu al comunitatilor
Primaria comunei Hotarele (Giurgiu) este partener de afaceri cu firma sotiei primarului

Majoritatea alesilor locali care si-au "cumparat" voturile oferind galeti, zahar si ulei, mai ales in mediul rural, au subjugat administratiile intereselor personale. Isi numesc copiii in functii, incheie contracte cu firme din familie sau au grija de "prieteni".

Ingrijorator este faptul ca numarul alesilor locali care incalca legea, pozitionandu-se in conflicte de interese sau varii incompatibilitati, este din ce in ce mai mare.

Un indicator fidel al modului in care numerosi alesi locali inteleg sa se ocupe de nevoile comunitatii care i-au adus pe functii este dat de statistica Agentiei Nationale de Integritate (ANI). Astfel, aflam, din Raportul de activitate al institutiei, pentru perioada ianuarie-martie 2013, ca numarul alesilor locali aflati in incompatibilitate este de 132. Vorbim doar de cazurile descoperite de ANI si de cazurile ramase definitive, ca urmanre a faptului ca deciziile nu au fost contestate. Dintre cei 132 de incompatibili, 63 sunt consilieri locali, 15 sunt viceprimari si 12 sunt primari.

In aceeasi perioada, 15 alesi, 7 consilieri locali, 5 consilieri judeteni si 3 primari au fost gasiti in conflicte de interese. De-atunci, numarul acestor situatii creste continuu. De exemplu, azi- 14 iunie, ANI a faut publice alte patru cazuri de conflict de interese, fiind vorba de primari din mediul rural.

Afaceri cu banii primariei pentru bunastarea firmelor de familie

- Primarul comunei Hotarele (judetul Giurgiu), Marin Neagu. In calitate sa de primar, a incheiat contracte de vanzare - cumparare, in valoare totala de 206.000 lei (47.000 de euro), cu S.C. CRIVIS SRL, societare reprezentata de fiul sau si la care sotia acestuia este asociat si administrator unic.

Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul de pe langa Curtea de Apel. Fapta comisa de primarul comunei Hotarele este pedepsita de Codul Penal cu inchisoarea, acesta riscand intre sase luni si cinci ani de puscarie.

- Primarul comunei Vulcana Pandele (judetul Dambovita), Constantin Olteanu, a incheiat contracte de prestari servicii, in valoare totala de 44.975 lei (10.000 de euro), cu S.C. EMIROX S.R.L. Este societatea al carei asociat unic si administrator este nimeni alta decat sotia primarului.

Si in acest caz Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, Olteanu riscan, ca si colegul sau din comuna Hotarele, o pedeapsa cu inchisoarea, de la sase lujni, la cinci ani.

Si-au angajat odraslele la primarie

- Primarul comunei maramuresene Remetea Chioarului, Ioan Buzdugan, a semnat atat contractul individual de munca al fiului sau, prin care acesta este angajat pe durata nedeterminata in cadrul primariei, cat si dispozitia prin care fiul acestuia a fost reincadrat pe postul de inginer cadastru. Astfel, edilul a incalcat dispozitiile legale, p[otrivit carora "primarii [...] sunt obligati sa nu emita un act administrativ sau sa nu incheie un act juridic ori sa nu emita o dispozitie, in exercitarea functiei, care produce un folos material pentru [...] rudele sale de gradul I".

- Primarul comunei bacauane Balcani, Rata Vasile, a emis dispozitii prin care a incadrat-o pe fiicei sa pe un post de referent debutant in aparatul de specialitate al primariei. Pentrfu ca nu a fost multumita, tatal-primar a trebuit sa o numeascan dupa aceea in functia publica de consilier asistent.

#primar conflict de interese, #primari incompatibili , #Primaria