Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Costurile Netcity scad la 90 de milioane de euro

Costurile Netcity scad la 90 de milioane de euro
Costurile primei etape de realizare a retelei magistrale de fluxuri informationale din Bucuresti, Netcity, presupun o investitie de 90 de milioane de euro din partea partenerului privat al Primariei Municipiului Bucuresti (PMB), a anuntat primarul general al Capitalei, Adriean Videanu.Cu o saptamana in urma investitiile primei etape erau estimate la 100 milioane de euro de catre Alexandru Radu, director executiv in PMB. Acelasi director arata ca procesul de selectie a companiei care va opera lucrarile de infrastructura a fost intarziat cu o jumatate de an.
"Pana in prezent, trei consortii sunt interesate sa investeasca in proiect. Este vorba despre Luxten, Constructii Cai Ferate Drumuri si Poduri si Arocostruct Bucuresti. Licitatia va avea loc la inceputul lui 2007", a declarat Videanu la conferinta Metropolitan Area Networks.

Primarul general a subliniat ca realizarea acestei retele nu va monopoliza piata ci, dimpotriva, "va sparge monopolul existent". Netcity va imbunatati aspectul urbanistic al Bucurestilor, pentru ca, crede Videanu, retelele constituite ilegal creeaza un ambient urban neplacut. Proiectul reprezinta o sursa de venit importanta pentru primarie si va permite instalarea unor dispozitive de control al traficului rutier, implementarea unui sistem de alarmare a populatiei si o conexiune unitara intre PMB, primariile de sector si companiile subordonate.

In cadrul viitorului parteneriat public - privat, primaria va pune la dispozitie doar domeniul public, in timp ce partenerul va asigura finantarea, proiectarea, executia, administrarea si dezvoltarea retelei metropolitane.

Parteneriatul va dura 49 de ani, insa PMB nu a selectat inca compania care va dezvolta proiectul.

Implementarea proiectului va cuprinde 3 etape prezentate de Radu la seminarul Infrastructura de Telecomunicatii - Suport pentru dezvoltarea Sistemelor Inteligente de Transport. Prima etapa, ce va debuta in februarie 2007, consta in construirea unei retele intr-o zona pilot din Centrul istoric al capitalei, cu termen de realizare in 2008. A doua etapa cuprinde realizarea pana in 2010 a retelei de distributie si a bransamentelor pe intreg teritoriul Bucurestiului. Costurile sunt estimate la 100 de milioane de euro pentru aceasta etapa. Extinderea retelei in intreaga zona metropolitana, ultima etapa, are termen de realizare anul 2014.

Netcity va implementa conceptul "fiber to the home", adica un sistem deschis de servicii cu o viteza de minimum 1 Gbps la beneficiar. Primaria isi propune astfel, sa creeze premisele includerii telecomunicatiilor din Bucuresti in cadrul serviciilor publice, punand bazele "societatii informationale" la nivelul Bucurestiului.

Pana in prezent, fiecare societate, publica sau privata, si-a dezvoltat propria retea de telecomunicatii, avand ca efect o dezvoltare haotica si inestetica data de cablurile care incarca stalpii capitalei. Reteaua metropolitana de fibra optica va asigura servicii de inchiriere de linii cu infrastructura superioara pentru toti operatorii interesati, va elimina dispunerea aeriana a cablurilor si va oferi acces la informatie la preturi reduse pentru utilizatorul final.

NewsIn

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 888 ori