Alba Iulia este primul municipiu din Romania care obtine rating din partea agentiei Moody's

Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 13:43
3312 citiri
Alba Iulia este primul municipiu din Romania care obtine rating din partea agentiei Moody's
Alba Iulia

Alba Iulia devine primul municipiu din Romania care primeste rating Moody's in urma evaluarii specifice, acesta urmand sa fie anuntat marti la Bucuresti, au anuntat reprezentantii Primariei.

In cadrul intalnirii prilejuite de anuntarea ratingului determinat de Moody's Investors Service vor fi prezentate motivatiile rezultatului, perspectivele financiare si proiectele importante ale orasului.

Alaturi de primarul Mircea Hava si alti reprezentanti ai Municipiului Alba Iulia vor participa specialisti Moody's Investors Service si VMB Partners, consilierul financiar al Primariei care a asigurat pregatirea pentru rating.

Primaria municipiului Alba Iulia a transmis, in data de 5 februarie, solicitari pentru prezentarea unor oferte privind serviciile de credit rating catre cele mai importante agentii internationale de rating - Standard and Poor's, Fitch Ratings si Moody's. Fata de cele trei oferte prezentate si tinand cont de prevederile OUG 34/2006 privind achizitiile publice, a fost aleasa oferta de credit rating a agentiei Moody's, filiala din Cehia, cea mai avantajoasa din punct de vedere economic, respectiv 14.900 de euro.

Dupa finalizarea procedurii si semnarea contractului de rating au fost analizate bugetul, datoria publica locala, lichiditatile, obligatiile financiare, politica.

Imbunatatirea accesului la fondurile europene va depinde in mod substantial de capacitatea autoritatilor locale de a atrage resurse de pe pietele financiare si de noi investitori privati.

Rating-ul este util si in situatia in care municipiul Alba Iulia va lua decizii in sensul demararii unor proceduri pentru atragerea de investitori straini in scopul crearii unor parteneriate de tip public-privat pentru o mai eficienta furnizare a serviciilor publice, a mentionat, in aprilie, purtatorul de cuvant al Primariei, Mihai Coser.

Printre municipalitatile care au initiat astfel de proceduri se numara Bucuresti, Brasov si Oradea. Rating-ul evalueaza capacitatea de a rambursa datoria contractata si angajamentul de a onora obligatiile de plata.

#Alba Iulia rating Moody, #Alba Iulia dezvoltare urbana, #Alba Iulia rating , #Primaria