Administratia locala e putreda. Inca un lot de edili incompatibili, trimis la Parchet

Miercuri, 11 Decembrie 2013, ora 12:12
1608 citiri
Administratia locala e putreda. Inca un lot de edili incompatibili, trimis la Parchet
Eugen Kovacs, primarul orasului Carei, gasit incompatibil de ANI

Alti 62 de alesi locali din judetele Galati, Gorj, Satu Mare si Teleorman au fost gasiti incompatibili de catre Agentia Nationala pentru Integritate(ANI). Primari si viceprimari din orase precum Ticleni sau Carei sunt acuzati de ANI ca, pe langa functia publica, mai sunt administratori de companii sau ca nu au mentionat in declaratiile de interese toate functiile detinute.

Potrivit unui comunicat de presa remis de ANI, "incalcarea regimului juridic al incompatibilitatilor de catre 50 de primari si 11 viceprimari, ca urmare a exercitarii simultane de functii si calitati, incalcarea regimului juridic al conflictului de interese in materie administrativa de catre un consilier local, ca urmare a aprobarii, in interes personal, a unor hotarari ale consiliului local privind majorarea contributiei publice la bugetul unei fundatii in cadrul careia acesta detine functia de vicepresedinte precum si posibila savarsire a infractiunii de fals in declaratii in cazul a 2 primari si 1 viceprimar, ca urmare a faptului ca nu au mentionat in declaratiile de interese calitatile si functiile detinute, motiv pentru care Agentia a sesizat organele judiciare competente.

23 de primari si viceprimari din Satu Mare, aceeasi problema

Potrivit comunicatului ANI, 23 de alesi locali din judetul Satu Mare au fost gasiti incompatibili intrucat, pe langa functia de primar, au ocupat si functia de reprezentant al orasului sau comunei lor in AGA Societatii Comerciale Apaserv Satu Mare.

Firma Apaserv Satu Mare a fost infiintata in 2004 si are ca obiect de activitate captarea, tratarea si distribuirea apei. Reprezentantii companiei au raportat, la finalul anului trecut, afaceri de peste 36 de milioane de lei (8,1 milioane de euro) si un profit brut de 1,21 milioane de lei (220 de mii de euro). Compania avea 419 angajati.

Alti alesi locali, cum ar fi Adrian Patrascu a ocupat, pe langa functia de primar al comunei Tatarastii de Jos din judetul Teleorman si calitatea de comerciant persoana fizica. Aceeasi situatie a fost gasita de ANI si in cazul viceprimarului comunei Sfintesti, judetul Teleorman care a ocupat si calitatea de comerciant in cadrul Popescu I. Lucica Intreprindere Individuala.

Incompatibilitatea, boala grea a primarilor Romaniei: 200 de cazuri in 2013

Acestea nu sunt singurele situatii de incompatibilitate gasite de ANI. Cateva sute de edili au dezamagit increderea votantilor inca din primul an de mandat. Printre pacate se numara averile nejustificate sau conflictele de interese.

Aproape 200 de consilieri locali, primari si presedinti judeteni au fost acuzati de ANI in perioada iulie 2012-iunie 2013, pentru lipsa de integritate in exercitarea functiei publice.

Dintre acestia, 125 de edili au fost gasiti in situatie de incompatibilitate, in timp ce 56 de alesi locali sunt acuzati de conflict de interese. De asemenea, ANI sesizeaza nereguli in declaratiile de avere semnate de 3 primari, un presedinte de CJ si un consilier general din Bucuresti.

Primari, vicepresedinti de CJ si consilieri generali, pe lista neagra a ANI

Printre cele mai recente cazuri sesizate de ANI se numara cel al primarului municipiului Buzau, Constantin Boscodeala, care in perioada 21 mai 2010 - 12 martie 2013 a detinut si calitatea de membru in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor Aquafor Buzau.

Pe lista neagra a ANI a intrat si Nagy Iosif, vicepresedinte al Consiliului Judetean Covasna, care nu a renuntat la functia de administrator al firmei SC Prelucrarea lemnului Gerend, odata cu preluarea functiei publice.

Agentia Nationala de Integritate a mai constatat existenta starii de incompatibilitate in cazul consilierului judetean din cadrul C.J. Iasi, Dinu Apalavoaiei si al consilierului general Bucuresti, Pirvu Cosmin Gabriel.

In perioada septembrie 2010 - iunie 2013, Agentia Nationala de Integritate a finalizat 5.533 dosare. In 505 dintre cazuri, s-au constatat diferente semnificative intre averea dobandita si veniturile realizate, incalcarea regimului juridic al incompatibilitatilor, al conflictului de interese in materie administrativa, indicii temeinice privind savarsirea unor fapte de natura penala (conflict de interese, fals in declaratii, infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie etc.

#primari incompatibili, #ANI primari incompatibili, #viceprimari incompatibili ANI , #Primaria