DNA: Prefectul judetului Galati, retinut pentru trafic de influenta si santaj

Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 10:48
2551 citiri
DNA: Prefectul judetului Galati, retinut pentru trafic de influenta si santaj

Prefectul judetului Galati, Emanoil Catalin Bocaneanu, a fost retinut, vineri, fiind acuzat de trafic de influenta, santaj, instigare la folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii si abuz in serviciu, potrivit DNA.

Procurorii l-au retinut pentru 24 de ore pe Emanoil Catalin Bocaneanu si urmeaza sa ceara Tribunalului Galati arestarea preventiva a acestuia pentru 29 de zile.

In acelasi dosar mai sunt urmariti penal Tudorel Chirnoaga si Bogdan-Valentin Topala, fiind acuzati de folosirea, in orice mod, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, respectiv complicitate la aceasta infractiune. Procurorii anticoruptie le-au adus la cunostinta celor doi acuzatiile.

Potrivit anchetatorilor, in 1 august, Emanoil Catalin Bocaneanu ar fi amenintat si ar fi facut presiuni asupra unei persoane din conducerea Directiei Judetene pentru Evidenta Persoanei Galati, pentru a o determina sa accepte angajarea in institutie a unei anumite persoane, o prietena a sotiei prefectului.

"Pentru a asigura castigarea concursului de angajare a persoanei respective, inculpatul Bocaneanu Emanoil Catalin l-a determinat pe invinuitul Chirnoaga Tudorel, presedintele comisiei de concurs, sa-i remita acesteia subiectele, prin intermediul invinuitului Topala Bogdan-Valentin, inainte de sustinerea concursului", au scris procurorii in ordonanta de punere in miscare a actiunii penale.

Procurorii il mai acuza pe Bocaneanu ca, in cursul acestuia an, ar fi facut demersuri astfel incat sa se asigure ca o anumita firma care avea un contract cu Directia Judeteana pentru Evidenta Persoanei Galati va primi contravaloarea contractului, in conditiile in care nu Institutia Prefectului Judetului Galati gestiona fondurile acestei unitati, ci Consiliul Judetean Galati.

"In schimbul demersurilor facute, Bocaneanu Emanoil Catalin a pretins firmei respective montarea unor produse (cada pentru dus, baterie dus), bunuri despre care a solicitat sa nu apara pe devizul de lucrari si a pretins si o suma de bani din contravaloarea contractului, bani pe care urma sa-i primeasca dupa virarea contravalorii contractului in contul firmei executante", au precizat procurorii.

Procurorii Serviciului Teritorial Galati al DNA au facut, joi, perchezitii la sediul Directiei Judetene de Evidenta Populatiei din subordinea Consiliului Judetean Galati si la sediul Prefecturii Galati.

Directia Judeteana de Evidenta Populatiei Galati este condusa de directorul interimar Ileana Schipor, postul de director fiind blocat prin plecarea fostului sef Catalin Emanoil Bocaneanu, care ocupa functia de prefect al judetului Galati, din luna mai a anului 2012.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#prefect retinut, #prefect judet galati retinut, #prefect Emanoil Catalin Bocaneanu , #Prefectura