Guvernul aloca 200 mil. de lei pentru plata lucrarilor de constructii neacoperite de buget

Marti, 23 Octombrie 2012, ora 12:05
1619 citiri
Guvernul aloca 200 mil. de lei pentru plata lucrarilor de constructii neacoperite de buget

Guvernul va aloca in acest an 200 de milioane de lei pentru plata unei transe a datoriilor pe care Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) le are fata de constructorii de drumuri, in suma de 1,3 miliarde de lei, a declarat luni premierul Victor Ponta.

"In acest moment avem facturate lucrari fara finantare de 800 de milioane de lei. La rectificare am identificat deja 200 de milioane, mai trebuie sa mai identificam niste sume pentru ca practic pe 15 noiembrie, m-au informat cei de la Astaldi ca se finalizeaza ultimul tronson din Autostrada spre Constanta. De asemenea, avem de finalizat lucrarile la Pitesti-Mioveni. Sunt cateva proiecte importante pe care le finalizam si pe care trebuie sa le platim", a afirmat Victor Ponta, intrebat de modul de esalonare a datoriilor catre constructori.

Seful Guvernului a facut aceasta precizare dupa o intalnire cu reprezentanti ai companiilor Astaldi, FCC, Max Boegl, Pa&Co, Impresa Pizzaroti, Straco Group, Euroconstruct si Strabag, care au de recuperat cei mai multi bani.

Astaldi, compania care are cei mai multi bani de recuperat de la stat

Premierul a mentionat Astaldi care are cea mai mare datorie de recuperat de la stat, si anume 230 milioane lei pentru lucrari la Autostrada Bucuresti-Constanta.

El a admis ca Executivul nu va reusi sa achite toate datoriile in cursul acestui an si ca acest lucru "creeaza o mare problema nu doar pentru firmele care au lucrat, ci mai ales pentru cele mai mici - subcontractorii acestora", ajungandu-se la un blocaj financiar.

"Important este sa le acordam siguranta ca isi vor primi banii si esalonarea foarte clara a modului si a perioadei de timp in care vor primi datoriile", a spus premierul.

Datorii CNADNR catre constructori: 779 milioane de lei

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) le datoreaza constructorilor de drumuri pentru lucrarile efectuate suma de 779 de milioane de lei, la care se adauga datorii pentru lucrari realizate dar nefacturate, ajungandu-se la suma totala de 1,3 miliarde de lei.

"Din pacate, in acest moment s-a ajuns la situatia in care aceste lucrari efectuate conform contractelor, conform licitatiilor, conform procedurilor legale, pentru care CNADNR nu avea rezerva si acoperire bugetara, aceste datorii sunt in acest moment de 779 de milioane de lei, fiind insa si alte lucrari deja efectuate si inca nefacturate, aflate pe circuitul de facturare, de pana la suma de 1,3 miliarde de lei. Sunt, practic, bani pe care CNADNR ii datoreaza - si Guvernul Romaniei -, dar bani pe care nu i-a prevazut nimeni in bugetul CNADNR", a detaliat Victor Ponta.

De asemenea, premierul le-a spus reprezentantilor companiilor ca, in perioada 2013-2016, va fi realizata o bugetare multianuala, ale carei estimari vor fi facute publice dupa 15 noiembrie.

"Un alt lucru pe care l-am discutat cu toti acesti mari constructori: faptul ca in 2013-2016 vom avea o bugetare multianuala. Am discutat cu ei si vom prezenta dupa 15 noiembrie estimarile referitoare la aceasta bugetare multianuala, in asa fel incat marii constructori - majoritatea sunt companii internationale, dar vorbesc si de companiile romanesti care participa la licitatii - sa poata sa aiba o previziune realista si serioasa asupra fondurilor din bugetul national care vor fi alocate bugetului de infrastructura in perioada 2013-2016", a spus Victor Ponta.

Dupa realizarea acestei previzionari bugetare, a afirmat premierul, Guvernul va mai discuta cu reprezentantii companiilor prioritatile vizand infrastructura, si anume pentru ce autostrazi si drumuri vor fi alocate fonduri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ponta bani CNADNRN, #constructori strazi bani buget, #plati constructori buget , #Investitii publice