Varianta revizuita a strategiei energetice va fi finalizata in a doua parte a anului

Joi, 13 Mai 2010, ora 11:39
1280 citiri
Varianta revizuita a strategiei energetice va fi finalizata in a doua parte a anului

Varianta revizuita a proiectului de strategie energetica nationala pentru perioada 2007-2020 va fi finalizata in a doua parte a anului, iar noul document va pastra proiectele majore anuntate in urma cu trei ani, a declarat, joi, Alexandru Sandulescu, director in Ministerul Economiei, precizeaza Mediafax.

"Sper ca in a doua parte a anului sa avem o varianta de revizuire a strategiei. Proiectele majore raman valabile, precum cresterea capacitatii de inmagazinare a gazelor, Nabucco, dezvoltarea sectorului nuclear", a afirmat Sandulescu la un seminar pe teme energetice organizat de FinMedia.

El a spus ca revizuirea este necesara pentru ca o serie de date s-au schimbat fata de momentul in care a fost elaborata varianta initiala a strategiei.

"In primul rand, premisele de crestere a consumului cu 3% pe an nu s-a adeverit in ultimii ani, au fost contrazise de criza", a spus Sandulescu.

Potrivit celor mai recente informatii, consumul de energie va creste in acest an cu 1%, dupa o scadere cu 8% in 2009, ca urmare a reducerii activitatii industriale.

De asemenea, strategia energetica va include proiecte noi, precum AGRI (dezvoltat de Romania, Georgia si Azerbaijan) sau South Stream.

"Lista acestor proiecte este completata cu alte optiuni, cum ar fi AGRI sau South Stream, dar participarea Romaniei la acesta depinde de initiatorii lui (Rusia si Italia - n.r.). Suntem deschisi si la participarea la South Stream", a continuat Sandulescu.

Pe langa revizuirea strategiei energetice, Romania va trebui, pana la sfarsitul lui iunie, sa pregateasca un document pentru sustinerea energiilor regenerabile si va trebui sa includa in legile energiei si gazelor prevederi noi emise de Comisia Europeana.

#revizuire strategie energetica nabucco agri , #Gaze