Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

UE importa din Rusia un sfert din gazul consumat, 80% via Ucraina

UE importa din Rusia un sfert din gazul consumat, 80% via Ucraina
Un sfert din gazul consumat in UE este asigurat de Rusia si mare parte trece prin Ucraina, Europa devenind astfel victima colaterala a conflictului dintre Moscova si Kiev pe tema pretului gazului, relateaza AFP. In conditiile in care UE importa 57% din gazul sau, livrarile de gaz rus destinate Europei Centrale au scazut drastic, la circa 10% din volumele prevazute, Austria, Bulgaria, Ungaria, Romania, Croatia si Grecia fiind cele mai afectate tari.


Potrivit Agentiei Internationale de Energie, importurile de gaz in Europa provin in proportie de 41% din Rusia (24% din consumul total al Uniunii), 21% din Norvegia (15% din consumul total) si 18% din Algeria (11% din consumul total).In 2007, UE a consumat 505 miliarde metri cubi de gaz, cifra in scadere cu 1,5% fata de anul precedent, potrivit Eurogas, federatia europeana a industriei de gaz. Cei mai mari consumatori sunt Marea Britanie, Germania si Italia. In 2005, gazul reprezenta circa 25% din consumul energetic al UE, fata de 37% in cazul petrolului.Intre 2005 si 2030, consumul european de gaz ar urma sa creasca, probabil cu 43%, potrivit Eurogas.Productia interna a UE si Norvegiei reprezinta 60% din cererea lor. Insa oferta UE scade in fiecare an, mai ales in Marea Britanie, principalul sau producator alaturi de Olanda. In total, productia din UE nu va mai reprezenta decat o treime din consumul sau pana in 2020 si un sfert pana in 2030, potrivit Eurogas.Dependenta UE fata de importurile de gaz si mai ales fata de gazul rus va creste. Dezvoltarea rapida a pietei de gaz natural lichefiat reprezinta o sursa de diversificare a aprovizionarilor, pentru ca poate fi transportat pe cale maritima. La sosire, gazul natural lichefiat trebuie regazeificat.In 2007, importurile de gaz natural lichefiat reprezentau aproape 13% din totalul nevoilor europene in domeniul gazelor, principalii furnizori fiind Algeria, Libia, Qatar, Nigeria, restul fiind transportat prin gazoduct.Capacitatea de regazeificare a gazului natural lichefiat in Europa se va dubla pana in 2010, iar pe termen lung ar putea reprezenta 25% din totalul aprovizionarii cu energie a UE.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1513 ori