Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania este in al doilea grup de urgenta intre tarile UE afectate de criza gazului

Romania este in al doilea grup de urgenta intre tarile UE afectate de criza gazului
Romania este o tara "grav afectata" de criza gazului, dar care mai poate gestiona pentru o perioada situatia, spre deosebire de Bulgaria, Slovacia, Serbia, Bosnia, Macedonia si Republica Moldova, au apreciat expertii UE reuniti vineri la Bruxelles. Reuniunea de vineri a grupului de coordonare in domeniul gazului a evaluat situatia actuala din cele 27 state membre UE si cele membre ale comunitatii energetice din sud-estul Europei (statele din Balcani), dar si din Republica Moldova, care are statut de observator in comunitatea energetica.


Scopul intalnirii a fost de a identifica masurile necesare pentru asistarea tarilor in criza, se arata intr-un comunicat CE.Grupul se va reuni din nou la 19 ianuarie la Bruxelles, urmand a continua zilnic monitorizarea pana cand livrarile de gaz rusesc vor fi reluate."Dimensiunile actualei crize a gazului sunt fara precedent in istoria europeana", arata comunicatul.Expertii au impartit tarile in trei grupuri. Primul este cel al tarilor cel mai grav afectate, care nu se pot descurca singure. Aici intra Bulgaria si Slovacia din randul statelor UE, Bosnia-Hertegovina si Macedonia din comunitatea energetica.Desi CE nu mentioneaza Republica Moldova in acest comunicat, in unul separat unde prezinta situatia detaliata in fiecare tara, Republica Moldova figureaza ca fiind in cea mai dramatica situatie: livrarile sistate 100%, zero diversificare a surselor de energie, zero stocuri, zero combustibili alternativi.Romania se incadreaza in al doilea grup de tari, care au fost "serios afectate", dar care mai pot gestiona singure situatia pentru inca o perioada de timp.Romania a inregistrat pierderi de 34% in urma intreruperii furnizarii de gaze rusesti, avand insa rezerve de gaz si combustibili alternativi, iar Comisia recomanda Bucurestiului sa intensifice extractia de gaze naturale proprii (care poate acoperi 60% din necesitatati).In acelasi grup cu Romania sunt enumerate Grecia, Austria, Cehia, Slovenia, Ungaria, Polonia si Croatia.Al treilea grup de tari, format din Germania, Italia si Franta, desi afectate, "au fost capabile sa ia masurile necesare si au o situatie gestionabila"."Corecta implementare a securitatii livrarilor de gaz a demonstrat cum state membre grav afectate sunt totusi capabile sa gestioneze criza. Unele state membre, desi grav afectate, au fost capabile sa-si asiste vecinii aflati in dificultate, demonstrand o reala solidaritate", au apreciat expertii CE.Doua au fost cazurile in care state membre au impartit stocurile lor de gaz cu tarile vecine: Austria cu Slovenia si Ungaria cu Serbia, precizeaza CE.Grupul de coordonare in domeniul gazului a fost creat in 2006 pentru a garanta securitatea livrarilor in statele membre si este compus din reprezentantii statelor membre in acest domeniu, precum si din membri ai organizatiilor sectorului de gaze european si ale consumatorilor. Grupul se intruneste de cel putin patru ori pe an, actuala intalnire fiind programata din timp, avandu-se in vedere potentialele probleme generate de disputa dintre Ucraina si Rusia.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1201 ori