RIA NOVOSTI: Proiectul conductei caspice de gaze este mai realist decat Nabucco

Vineri, 14 Martie 2008, ora 12:53
1375 citiri
RIA NOVOSTI: Proiectul conductei caspice de gaze este mai realist decat Nabucco

RIA NOVOSTI (Rusia) - Proiectul de construire a unei conducte de gaze la Marea Caspica este mai fezabil decat proiectul-rival transcaspic Nabucco, sustinut de occident, care ocoleste Rusia, potrivit celor spuse joi de un diplomat rus.Rusia, Turkmenistan si Kazakstan au semnat in decembrie un acord de aprovizionare cu gazul caspic al statelor asiatice, via Rusia, dand o lovitura conductei Nabucco. Moscova a incheiat acorduri si cu Bulgaria si Serbia, la inceputul acestui an, in vederea conductei Southstream, pentru pomparea gazului din Asia centrala in Europa.


"Din punct de vedere economic, proiectul gazului caspic este mai viabil decat alte proiecte. Cu acest proiect, va fi posibila extinderea capacitatii sistemului actual de conducte, care nu este capabil sa faca fata volumului de gaz necesar", a declarat pentru ziarul Vremya Novostei, ministrul adjunct de externe, Andrei Denisov.


Conducta de 6 miliarde de dolari Nabucco, sustinuta de UE si de SUA, ar trebui sa uneasca, in viitor, Asia centrala, bogata in resurse energetice, cu Europa, prin Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria. Construierea acesteia ar putea incepe in 2010.