Masina de 1221 de cai putere

Joi, 15 Septembrie 2005, ora 10:28
1189 citiri

Tineti minte numele de "Proiectul 1221", pentru ca in putini ani ati putea sa va duceti si sa cumparati o super-masina care sa foloseasca aceasta tehnologie.

Despre ce este vorba? Un consortiu italian (Williams International) va construi un automobil care foloseste tehnologia turbinei cu gaz.

Turbina cu gaz a fost probata de-a lungul istoriei auto, insa fara un succes rasunator.

Rover a demonstrat ca se poate, in 1951, si sunt voci care inca mai cred ca modelul din 1963 de Rover 2000 era gandit pe baza acestei tehnologii, insa la public a ajuns cu un propulsor conventional.

Cu toate acestea, pretul ramane principalul impediment. In anii 1960 o turbina cu gaz ar fi costat mai mult decat intreaga masina, deci total neproductiv.

Un astfel de motor este ideal pentru avioane, in contextul in care se folosesc distante lungi si viteze mari, adevaratul raport economie/pret putand fi pus in vedere la 100.0000 de rotatii/minut insa si masinile ar putea trece curand pe la doctor pentru un facelift la motor.

Masinuta propusa de consortiul italian ar costa "doar" 600.000 de euro, insa cei 1221 de cai putere ar avea un cuvant greu de spus.

Masina poate folosi si comustibil diesel conventional, care in multe tari din Europa de Est are inca un pret atractiv in comparatie cu benzina.

Ca un sfat aditional, pentru cei care detin un aerodrom, probelma este rezolvata: pe langa terenul de calitate, exista posibilitatea folosirii kerosenului, mult mai ieftin ca benzina si dieselul!

Sursa: Reuters

Banii Nostri