Mai putini bani pentru certificatele de emisii

Marti, 19 Aprilie 2011, ora 13:51
1271 citiri
Mai putini bani pentru certificatele de emisii

Avem un surplus de 300 de milioane de certificate de emisii atribuite prin Protocolul de la Kyoto evaluate in urma cu doi ani la circa trei miliarde euro, insa pretul acestora a scazut in prezent la jumatate, la numai 5-6 euro pe unitate, conform NewsIn.

 

"Acum pretul acestora este de 5-6 euro pe certificat, fata de zece euro in 2009-2010. Ar fi bine ca acestea sa fie comercializate pana in 2012, pentru ca nu se stie daca vor fi raportate", a declarat marti, intr-o conferinta pe teme de mediu, directorul Directiei Schimbari Climatice din Ministerul Mediului si Padurilor, Florentina Manea.

Astfel, pierderea Romaniei din intarzierea vanzarii de certificate se ridica, pana in prezent, la 1,5 miliarde euro.

Reprezentanta Ministerului Mediului si Padurilor a adaugat ca Romania negociaza in prezent pentru vanzarea acestor certificate cu companii din tari care nu si-au indeplinit obligatiile din protocolul de la Kyoto, precum Japonia, Spania, Portugalia sau Canada. Florentina Manea a dat exemplul Rusiei si Ucrainei, care si-au pierdut credibilitatea dupa ce au cheltuit banii din certificate in alte proiecte decat cele de mediu.

"Speram sa avem in perioada urmatoare o tranzactie concreta, sa ne alaturam Cehiei si Poloniei, care au reusit sa vanda certificate, in conditiile in care Rusia si Ucraina si-au pierdut credibilitatea dupa ce au folosit in alte scopuri bani astfel optinuti, nu in proiecte de mediu", a precizat Florentina Manea.

In Romania, banii vor fi gestionati de Fondul pentru Mediu si vor folositi in sase categorii de proiecte cu scopul de a reduce emisiile de gaze cu efecte de sera, potrivit reprezentantului Ministerului Mediului si Padurilor.

#emisii de gaz, #protectia mediului, #ministerul mediului, #florentina manea, #protocolul de la kyoto , #Gaze

Curs valutar

1 EUR = 4.9684 RON

-0.0025

1 USD = 4.7338 RON

0.0122
  1. Unde putem să ne investim banii dacă România intră în recesiune: ”Asta e întotdeauna cea mai sigură variantă”
  2. La români se scumpește, la americani se ieftinește. La ce preț derizoriu a ajuns benzina în SUA
  3. „Stare de urgență în economie”, declarată în Transnistria. Reacția liderilor transnistreni după anunțul întreruperii furnizării gazului rusesc
  4. Putin, lovit în serie. Două fenomene se răspândesc în țară brusc: Vine mama tuturor relelor în Rusia
  5. Minciuna grosolană devenită virală, despre băncile americane care au pariat pe prăbușirea economică a României. E promovată de un "instructor de bărbăție"
  6. România, țara marilor firme. Cum domină giganții privați piața autohtonă
  7. Decizie vitală pentru țara noastră, la Bruxelles. "România a fost în centrul discuțiilor. S-au luat decizii importante pentru viitorul economic al Uniunii Europene"
  8. Christine Lagarde a pus ochii pe economiile europenilor. Șefa BCE propune un standard european de economisire
  9. O faimoasă stațiune din România va fi revitalizată cu fonduri europene. Cât costă proiectul și ce include
  10. Măsurile de austeritate pe care le-ar putea lua viitorul guvern, din 2025. FMI-ul „bântuie" România: „Avem cel mai mare deficit bugetar din istorie"