Avem un surplus de 300 de milioane de certificate de emisii atribuite prin Protocolul de la Kyoto evaluate in urma cu doi ani la circa trei miliarde euro, insa pretul acestora a scazut in prezent la jumatate, la numai 5-6 euro pe unitate, conform NewsIn.
"Acum pretul acestora este de 5-6 euro pe certificat, fata de zece euro in 2009-2010. Ar fi bine ca acestea sa fie comercializate pana in 2012, pentru ca nu se stie daca vor fi raportate", a declarat marti, intr-o conferinta pe teme de mediu, directorul Directiei Schimbari Climatice din Ministerul Mediului si Padurilor, Florentina Manea.
Astfel, pierderea Romaniei din intarzierea vanzarii de certificate se ridica, pana in prezent, la 1,5 miliarde euro.
Reprezentanta Ministerului Mediului si Padurilor a adaugat ca Romania negociaza in prezent pentru vanzarea acestor certificate cu companii din tari care nu si-au indeplinit obligatiile din protocolul de la Kyoto, precum Japonia, Spania, Portugalia sau Canada. Florentina Manea a dat exemplul Rusiei si Ucrainei, care si-au pierdut credibilitatea dupa ce au cheltuit banii din certificate in alte proiecte decat cele de mediu.
"Speram sa avem in perioada urmatoare o tranzactie concreta, sa ne alaturam Cehiei si Poloniei, care au reusit sa vanda certificate, in conditiile in care Rusia si Ucraina si-au pierdut credibilitatea dupa ce au folosit in alte scopuri bani astfel optinuti, nu in proiecte de mediu", a precizat Florentina Manea.
In Romania, banii vor fi gestionati de Fondul pentru Mediu si vor folositi in sase categorii de proiecte cu scopul de a reduce emisiile de gaze cu efecte de sera, potrivit reprezentantului Ministerului Mediului si Padurilor.