Gaz de France inca doreste sa participe la proiectul de gazoduct Nabucco

Joi, 06 Septembrie 2007, ora 15:06
1144 citiri

Grupul francez Gaz de France continua sa-si mainifeste interesul pentru participarea la proiectul de gazoduct Nabucco, desi responsabilii turci au precizat ca prefera compania germana RWE drept al saselea partener al proiectului, informeaza Reuters.

"Gaz de France analizeaza in continuare acest proiect, insa decizia finala va apartine partenerilor. Suntem interesati de acest proiect si credem ca este important pentru regiune", a declarat vice-presedintele GDF pentru Europa centrala, Jean-Francois Carriere, pentru Reunters, prezent la conferinta "150 de ani de petrol in Romania - Traditia evolutiei", din Bucuresti.

"Pozitia Turciei este pozitia Turciei, nu o putem comenta", a adaugat acesta.

Oficialii turci au declarat ca statul turc prefera grupul german RWE companiei franceze GDF dupa ce Adunarea Nationala a Frantei a votat o lege prin care negarea genocidului armenilor de catre turcii otomani in timpul primului razboi mondial reprezinta o fapta ce poate fi pedepsita prin lege.

Turcia neaga ca a existat un genocid impotriva armenilor.

Al saselea partener care va completa grupul companiilor din Austria, Ungaria, Bulgaria, Romania si Turcia, nu va fi ales pana la sfarsitul acestei luni, a declarat miercuri managerul general al companiei turcesti Botas ce administreaza conductele din statul turc, Saltuk Duzyol, pentru Reuters.

Proiectul Nabucco, cu al caror costuri se ridica la 4,6 miliarde euro (6,25 miliarde dolari) a fost creat cu scopul declarat de a reprezenta o modalitate de diversificare a livrarilor energetice catre Europa, avand in vedere ca nivelul cererii va creste substantial in urmatorii ani.

Carriere a adaugat ca fuziunea companiei GDF cu grupul Suez va intari pozitia acestuia in Europa centrala si de est. "Suez si Gaz de France sunt foarte complementare...Cred ca ne vom intari pozitia in anumite state.Suez detine o divizie de generare de electricitate in Ungaria, noi aven o retea de distributie de gaze in Ungaria...Deci, fuziunea va fi reprezenta un lucru bun pentru aceasta regiune".

Responsabilul francez a declarat ca firma pe care o reprezinta, care detine o companie de distributie de gaze naturale in Romania, este interesata sa ia parte in extinderea privatizarii sectorului energetic din statul roman.

"Romania este un stat important pentru dezvoltarea grupului Gaz de France. Vrem sa ne dezvoltam aici, insa asteptam o ocazie buna ce va oferi o profitabilitate financiara ridicata", a adaugat acesta.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.