ECFR: Romania nu a invatat nimic din criza gazelor din 2006

Miercuri, 07 Ianuarie 2009, ora 09:53
1404 citiri
ECFR: Romania nu a invatat nimic din criza gazelor din 2006

Romania si celelalte tari din UE nu au invatat nimic din criza gazelor din 2006, iar o astfel de criza, repetata aproape anual, nu face decat sa sporeasca sustinerea politica pentru South Stream si Nord Stream, a declarat expertul in politici energetice Pierre Nol. Pierre Noël, expert in politici energetice al European Council on Foreign Relations (ECFR) si membru asociat al prestigioasei Universitati Cambridge, atrage atentia ca majoritatea tarilor europene nu au invatat nimic din experienta din urma cu trei ani, cand conflictul dintre Rusia si Ucraina a afectat aprovizionarea cu gaz a Europei.


"Mai multe tari, mai ales Ungaria , au facut, dupa criza gazelor din 2006, anumite investitii in vederea securizarii aprovizionarii cu gaz si aici ma refer la facilitati subterane moderne pentru depozitarea gazului. Majoritatea tarilor care au fost afectate de criza din 2006 nu au facut insa nimic", afirma specialistul de la Cambridge.


Pierre Noël are insa solutii concrete pentru actuala problema. "UE ar trebui sa stabileasca un standard european comun pentru securitatea gazului pe care toate tarile membre ar trebui sa il indeplineasca. Aceasta masura ar forta cele mai expuse tari sa investeasca pentru securizarea retelelor de gaz sau sa gaseasca resurse alternative pentru gazul natural", explica acesta.


In plus, puncteaza Noël, UE ar trebui sa construiasca o piata europeana integrata a gazelor care sa functioneze eficient. "Intr-o astfel de criza, de exemplu, tarile afectate mai puternic ar putea accesa gaz de alta origine decat cel rusesc de pe pietele mai putin afectate, daca ar exista o astfel de piata unica a gazului", subliniaza Noël.


Intrebat ce dovedeste aceasta criza - ca Rusia este un furnizor lipsit de credibilitate sau ca Ucraina este o tara de tranzit nesigura - expertul a accentuat ca Rusia nu mai este interesata sa "repare" relatia cu Ucraina.


"Ceea ce a devenit nesigur si fara credibilitate este relatia care reglementa tranzitul de gaze intre Rusia si Ucraina. Din pacate, UE are nevoie de aceasta relatie, pentru ca asigura, in medie, 20% din consum, iar in unele tari dependenta este de 100%. Problema este ca acum, in acest moment, Rusia nu mai are niciun interes sa repare relatia cu Ucraina, din moment ce a fost luata decizia de a ocoli Ucraina prin conducte ca Nord Stream si South Stream. O criza a gazelor care se repeta anual nu poate decat sa creasca sustinerea politica in tarile europene prin care aceste conducte urmeaza sa treaca", a aratat Pierre Noël.  


"Este absolut evident ca aceasta criza face ca South Stream sa fie mult mai atractiv pentru tari ca Bulgaria, Romania, Grecia si alte tari balcanice", a subliniat expertul de origine franceza.


In acelasi timp, Nabucco are, in opinia lui Noël, tot mai putine sanse sa fie implementat, dar nu din cauza strategiei ruse, ci din cauza lipsurilor intrinseci ale proiectului. "Nabucco poarta stigmatul propriilor probleme, care nu au prea multe de-a face cu strategia Moscovei. Unii oficiali, mai ales cei de la Bruxelles se vor folosi de asceasta criza pentru a pleda cauza Nabucco, dar acest lucru nu va creste sansele Nabucco de a fi construit", a conchis Pierre Noël.