E.ON si Gaz de France au cerut marirea tarifelor la gaze in 2011

Miercuri, 16 Martie 2011, ora 13:30
1341 citiri
E.ON si Gaz de France au cerut marirea tarifelor la gaze in 2011

Seful Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu (PSD), a declarat, miercuri, ca E.ON si Gaz de France au solicitat autoritatilor romane majorarea in trei trepte a tarifelor la gazele naturale, in acest an, din cauza pierderilor inregistrate in 2010, relateaza NewsIn.

Propunerile celor doua companii sunt ca scumpirile sa aiba loc, succesiv, cu 5% la 1 aprilie, 9% la 1 iulie si 7% la 1 septembrie, potrivit lui Iancu, care a precizat ca pierderile declarate de E.ON si Gaz de France pentru anul 2010 sunt de cate 600 de milioane de lei.

Acestea ar fi putut fi acoperite printr-o majorare cu 25% a tarifelor la gaze in 2011, insa companiile au realizat ca "in conditiile actuale, nu ar avea nici o sansa, asa ca au venit cu planul in trei trepte", a spus Iulian Iancu.

Seful Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor a mai precizat ca E.ON si Gaz de France insista sa puna in aplicare in 2011 planul de majorare a tarifelor pentru ca in 2012, an electoral, sansele de aprobare a cresterii preturilor la gaze sunt minime.

Directorul general al companiei E.ON Romania, Frank Hajdinjak, declara recent ca gazele naturale se vor scumpi foarte mult spre finalul acestui an, din cauza cotatiilor ridicate din acest moment ale petrolului.

"Daca ajustarile s-ar fi facut in pasi marunti, incepand din 2009, nu am fi ajuns aici, cand avem de recuperat un decalaj foarte mare. Nici nu vreau sa ma gandesc ce se va intampla iarna viitoare, avand in vedere ca pretul petrolului a crescut de la 50 de dolari pe baril la 115, iar cel al gazelor reactioneaza dupa sase-noua luni.

Adica exact in perioada de iarna vom simti varfurile de pret, aceasta daca pretul petrolului nu va creste si mai mult", a spus Hajdinjak.

Potrivit acestuia, atat consumatorii, cat si companiile de gaze sunt intr-o situatie "extrem de grava".

"Trebuie gasita o solutie de echilibru pentru ambele parti", a declarat Frank Hajdinjak.

Oficialul E.ON Romania a precizat ca pretul gazelor ar trebui sa creasca cu doua cifre in acest an, pentru ca societatea sa-si acopere costurile. 

#e on, # gaz de france, # tarifele la gaze, # gaz , #Gaze