Diaconescu a primit asigurari ca SUA sprijina proiectul Nabucco

Marti, 12 Mai 2009, ora 17:41
1632 citiri
Diaconescu a primit asigurari ca SUA sprijina proiectul Nabucco

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, marti, ca in timpul vizitei la Washington a primit asigurari ca SUA sprijina proiectele energetice de interes pentru Romania, cum sunt Nabucco si terminalul de gaz lichefiat de la Constanta.

De asemenea, ministrul a spus ca vizita la Atlantic Council i-a prilejuit anuntarea organizarii la Bucuresti, la sfarsitul lunii octombrie, a conferintei dedicate cooperarii in domeniul energetic in zona Marii Negre, sub egida acestei organizatii, conform Mediafax.

Nabucco este un proiect evaluat la peste zece miliarde dolari, sprijinit de Uniunea Europeana si SUA, care vizeaza legarea zonei centrale a Asiei, bogata in gaze naturale, de Europa. Gazoductul, cu o lungime de 3.300 de kilometri, va tranzita Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Romania, Ungaria si Austria, ocolind Rusia si Ucraina. Inaugurarea a fost programata pentru 2014, dar principala sursa de gaze, situata in Azerbaidjan, ar putea deveni accesibila doar din 2016.

Importanta proiectului a fost subliniata de disputa dintre autoritatile de la Kiev si cele din Rusia legata de pretul gazelor naturale, in urma careia au fost stopate timp de doua saptamani, in ianuarie, livrarile de gaze rusesti catre Europa, via Ucraina.

Un pas important in dezvoltarea gazoductului a fost facut pe 8 mai, cu ocazia unei reuniuni a reprezentantilor statelor implicate in proiectul Nabucco, organizata la Praga, unde Uniunea Europeana, Azerbaidjan, Georgia, Turcia, si Egipt au hotarat sa semneze un acord interguvernamental pentru construirea conductei inainte de iunie 2009.

In schimb, trei state - Uzbekistan, Kazahstan si Turkmenistan - au refuzat sa semneze o declaratie prin care s-ar fi angajat sa sustina politic proiectul.

#diaconescu, # sua, # nabucco, # gazoduct , #Gaze