Bursa de gaze din cadul OPCOM se deschide in martie 2013

Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 17:20
1891 citiri
Bursa de gaze din cadul OPCOM se deschide in martie 2013

Autoritatile romane si-au luat angajamentul de a pune in functiune platforma de tranzactionare a gazelor din cadrul OPCOM din martie 2013, dupa ce vor demara teste de functionare incepand cu 1 decembrie 2012, se arata in Raportul Boardului FMI 2012, din cadrul celei de-a sasea evaluari a Acordului Stand-by, publicat miercuri.

"OPCOM face progrese in sectorul gazelor pentru infiintarea unei platforme de tranzactionare. OPCOM intentioneaza sa lanseze platforma de tranzactionare a gazelor la 1 decembrie 2012 pentru teste si sa inceapa operarea comerciala din martie 2013", se mentioneaza in raportul citat de Agerpres.

Tot pe platforma de tranzactionare a gazelor vor fi incheiate contractele bilaterale ce nu sunt destinate pietei reglementate, conform sursei citate.

"De indata ce platforma de tranzactionare a gazelor va fi operationala, aici vor fi incheiate toate contractele bilaterale care nu sunt destinate pietei reglementate", arata raportul.

De asemenea, documentul mentioneaza ca OPCOM si marii consumatori de energie au format un grup pentru a definitiva o forma de contract-cadru care va permite tranzactii cu cantitati mari de energie. Toate contractele bilaterale ale companiilor de stat vor fi realizate transparent si nediscriminatoriu pe OPCOM, iar toate prevederile contractelor vor fi publicate.

Fondul Monetar considera ca reformarea sectoarelor de transporturi si energie este vitala pentru programul implementat de Romania.

Board-ul FMI a aprobat, la sfarsitul lunii septembrie, cea de-a sasea revizuire a acordului preventiv cu Romania in urma careia a disponibilizat o noua transa, in valoare de 430 milioane DST (drepturi speciale de tragere), echivalentul a 519,2 milioane euro (663,1 milioane dolari).

In urma disponibilizarii noii transe din acordul de supraveghere preventiva incheiat cu FMI, resursele la dispozitia Romaniei se ridica la 2,64 miliarde DST (3,2 miliarde euro si 4,1 miliarde dolari). Valoarea totala a acordului este de 3,6 miliarde de euro.

#bursa gaz, #bursa OPCOM, #bursa energie, #angajament FMI gaz, #lansare bursa gaz , #Gaze