ANRE: Romania ar putea consuma 15 mld mc gaze in 2010

Marti, 01 Decembrie 2009, ora 12:42
1781 citiri
ANRE: Romania ar putea consuma 15 mld mc gaze in 2010

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) estimeaza ca anul viitor consumul de gaze al Romaniei se va mentine la nivelul din 2009, adica in jurul a 15 miliarde metri cubi gaze, a declarat pentru NewsIn presedintele autoritatii, Petru Lificiu.

"Pentru 2009, ANRE estimeaza ca nivelul consumului de gaze va fi de circa 15 miliarde metri cubi gaze. Iar pentru anul viitor, vom avea probabil aceleasi valori. Totusi, pe fondul revenirii economiei Romaniei in 2010 si daca scad temperaturile, este posibil ca acest consum de gaze la nivel national sa isi revina si chiar sa creasca putin in a doua jumatate a anului viitor. Astfel, la nivelul intregului an 2010, am putea avea un consum de 15-16 miliarde mc gaze", a spus Petru Lificiu.

In anii normali, inaintea instalarii crizei economice, Romania consuma anual aproximativ 17-18 miliarde metri cubi gaze. Insa, in primele sase luni ale acestui an, consumul de gaze naturale al tarii a scazut cu 20%, iar la zece luni, consumul si-a revenit putin, scaderea fiind de 15%, potrivit datelor ANRE.

ANRE se afla in subordinea directa a Guvernului si are rolul de a crea si aplica sistemul de reglementari necesar functionarii sectorului energiei si pietelor de energie electrica, energie termica si gaze naturale in conditii de eficienta, concurenta, transparenta si protectie a consumatorilor.

#gaze, #anre, #romania , #Gaze