Videanu: Romania va notifica CE daca sectorul energetic va fi restructurat

Marti, 09 Iunie 2009, ora 13:11
1668 citiri
Videanu: Romania va notifica CE daca sectorul energetic va fi restructurat

Romania va notifica, la sfarsitul lunii iulie, Comisia Europeana cu privire la intentia de restructurare a sectorului de productie a energiei, a declarat, marti, ministrul Economiei, Adriean Videanu.

"Urmeaza ca Romania sa faca o dezbatere publica pe acest subiect, intre 15 iunie si 15 iulie, apoi, la finalul lunii iulie, vom notifica oficial CE. Dupa dezbaterea publica ar putea sa apara modificari. Restructurarea va deveni efectiva spre sfarsitul acestui an. Nu vom introduce in cele doua companii (pe care autoritatile intentioneaza sa le infiinteze, n.r.) firme cu datorii", a spus Videanu, intr-o conferinta de presa comuna cu comisarul european pe energie, Andris Piebalgs,informeaza Mediafax.

Cei doi oficiali au discutat la Bucuresti, mai multe probleme privind sectorul energetic.

Piebalgs a spus ca o restructurare este necesara si nu anticipeaza probleme in acest sens.

"Domnul ministru Videanu ne-a informat, dar CE nu a fost notificata in legatura cu restructurarea sectorului de energie, dar este clar ca o restructurare e necesara. Ma indoiesc ca vor fi divergente cu Guvernul roman in legatura cu acest subiect. Este dificil sa spun acum daca este bine sau nu", a afirmat Piebalgs.

Intentia de restructurare a sectorului de productie a energiei vizeaza crearea a doua companii nationale, care sa includa o serie de active ale companiilor de profil.

Guvernul a anuntat ca este luata in calcul si includerea distribuitorului si furnizorului de energie Electrica in cele doua companii.

"In privinta includerii Electrica in aceste companii, nu este nevoie sa fie notificata CE, dar este mai bine, pentru a fi evitate probleme ulterioare", a spus Piebalgs, raspunzand unei intrebari.

Cei doi oficiali discutat despre restructurarea sectorului energetic, gazoductele Nabucco si South Stream, precum si despre posibilitatea ca agentia europeana de reglementare in energie sa fie gazduita de Bucuresti.

"Romania a aplicat prima pentru acest lucru (gazduirea agentiei, n.r.), Bucurestiul este un candidat puternic", a mai spus Piebalgs.

Piebalgs participa la un forum pentru eficienta energetica si surse regenerabile de energie, organizat la Bucuresti.

Saptamana trecuta, Videanu a declarat ca va avea, cu aceasta ocazie, o intalnire informala cu comisarul european, printre temele de discutie figurand restructurarea sectorului local de energie.

#electrica, #energetic, #energie, #restructurare, #sector , #Electricitate