Preturile la producator si-au incetinit ritmul anual de crestere

Luni, 06 Aprilie 2009, ora 10:20
1337 citiri
Preturile la producator si-au incetinit ritmul anual de crestere

 Preturile productiei industriale au crescut in februarie cu 0,58% fata de luna anterioara, pe fondul scumpirilor inregistrate in toate sectoarele de activitate, insa ritmul anual de crestere s-a temperat la 6,17%, a anuntat, astazi, Institutul National de Statistica (INS).

In ianuarie, ritmul anual de crestere a preturilor productiei industriale a fost de 6,99%.

Preturile productiei industriale pe piata interna au crescut in februarie cu 0,7% comparativ cu ianuarie, iar cele de pe piata externa au urcat cu 0,2%, potrivit datelor Statisticii.

Cel mai mult au saltat in februarie preturile in industria prelucratoare, cu 0,71% fata de luna anterioara, urmate de cele de la distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare, cu 0,23%.

Preturile produselor din industria extractiva au urcat cu 0,16%, iar cele din activitatea de productie si furnizare de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, cu 0,07% fata de ianuarie.

Pe marile grupe industriale, cresteri de preturi au avut produsele din industria bunurilor de uz curent (+1,9%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+1,3%) si industria energetica (+0,7%).

In schimb, au fost constatate scaderi ale preturilor produselor din industria bunurilor de capital, de 0,29%, respectiv in industria bunurilor intermediare, de 0,23%. Fata de februarie 2008, cresteri de preturi peste nivelul inregistrat pe total industrie au avut loc in a doua luna din 2009 la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, de 8,09%, distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare, de 8% si industria prelucratoare, de 6,8%, in timp ce in industria extractiva au fost inregistrate ieftiniri, de 7,29%.

Pe marile grupe industriale, au fost raportate cresteri semnificative de preturi la produsele din industria bunurilor de uz curent (+12,97%), a bunurilor de folosinta indelungata (+11,05%), a bunurilor de capital (+10,89%), precum si in industria bunurilor intermediare (+10,17%).

Spre deosebire, preturile produselor din industria energetica au scazut cu 5,46%.

INS a precizat ca datele au fost recalculate conform noii Clasificari a Activitatilor Economiei Nationale (CAEN Rev.2) si ca urmare a schimbarii anului de baza si sistemului de ponderare, mentionand, totodata, ca datele pentru luna februarie 2009 sunt provizorii.

Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Românii se pregătesc pentru vacanța de 1 Mai și de Paște. Hotelierii de pe litoral, de la Vama Veche, se laudă că rezervările s-au epuizat deja. Distracția va începe din 26 aprilie,...
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
De trei ani, prețurile continuă să crească într-un ritm amețitor. Salariile și pensiile, mai puțin. La nivelul UE, țara noastră e pe primul loc la inflație. Inclusiv comparativ cu...
#electrica, #energie, #gaze, #industriala, #preturi, #producator, #productie , #Electricitate