Peste 12% din consumatorii casnici de electricitate din Romania platesc tarife sociale

Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 15:36
1846 citiri

Peste 12% dintre consumatorii casnici de energie electrica platesc tarife sociale, respectiv 1,049 milioane de utilizatori, potrivit raportului pentru trimestrul al doilea din 2014 privind piata de energie electrica, realizat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

In total, pe piata de energie electrica sunt 8,868 milioane de locuri de consum (consumatori) unde s-au platit tarife reglementate, potrivit Agerpres.

Din acestia, 351.968 de consumatori sunt non-casnici si 8,516 milioane sunt clienti casnici.

Potrivit raportului ANRE, un numar de 1,049 milioane de clienti casnici platesc tarife sociale, ceea ce inseamna 12,32% din totalul casnicilor.

Comparativ cu datele de la finele primului trimestru al acestui an, reprezentantii ANRE observa o scadere a ponderii clientilor noncasnici in totalul clientilor finali ai furnizorilor de ultima instanta (furnizorii care livreaza energie la pret reglementat).

Aceasta ca 'urmare a deplasarii acestor clienti din zona reglementata catre zona concurentiala spre alti furnizori decat furnizorii noncasnici. Numarul de clienti noncasnici a scazut cu 29.579 (circa 7,75%), o scadere substantiala inregistrand CEZ Vanzare (circa 26,63%)', se arata in raportul ANRE.

Totodata, s-a inregistrat o crestere usoara, cu 14.552 (0,17%), a numarului de clienti casnici.

Autorii studiului au relevat si 'o scadere cu 7.661 (circa 0,72%), a numarului de clienti casnici cu tarif social, dintre care valori mai importante inregistreaza Electrica Furnizare (0,81%) dar si CEZ (0,95%). Cauzele acestei scaderi sunt atat faptul ca prin cresterea gradului de dereglementare se reduc avantajele de care beneficiaza clientii acestui tip de tarif'.

Consumatorii casnici pot solicita aplicarea tarifului social in situatia in care au un venit net mediu lunar pe membru de familie mai mic sau egal cu salariul minim pe economie.

De asemenea, tarifele sociale sunt avantajoase doar pentru consumatorii care utilizeaza o cantitate foarte mica de energie, de pana la 3 kWh pe zi.

#piata energie electrica, #consumatori casnici energie , #Electricitate