Peste 12% din consumatorii casnici de electricitate din Romania platesc tarife sociale

Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 15:36
1857 citiri

Peste 12% dintre consumatorii casnici de energie electrica platesc tarife sociale, respectiv 1,049 milioane de utilizatori, potrivit raportului pentru trimestrul al doilea din 2014 privind piata de energie electrica, realizat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

In total, pe piata de energie electrica sunt 8,868 milioane de locuri de consum (consumatori) unde s-au platit tarife reglementate, potrivit Agerpres.

Din acestia, 351.968 de consumatori sunt non-casnici si 8,516 milioane sunt clienti casnici.

Potrivit raportului ANRE, un numar de 1,049 milioane de clienti casnici platesc tarife sociale, ceea ce inseamna 12,32% din totalul casnicilor.

Comparativ cu datele de la finele primului trimestru al acestui an, reprezentantii ANRE observa o scadere a ponderii clientilor noncasnici in totalul clientilor finali ai furnizorilor de ultima instanta (furnizorii care livreaza energie la pret reglementat).

Aceasta ca 'urmare a deplasarii acestor clienti din zona reglementata catre zona concurentiala spre alti furnizori decat furnizorii noncasnici. Numarul de clienti noncasnici a scazut cu 29.579 (circa 7,75%), o scadere substantiala inregistrand CEZ Vanzare (circa 26,63%)', se arata in raportul ANRE.

Totodata, s-a inregistrat o crestere usoara, cu 14.552 (0,17%), a numarului de clienti casnici.

Autorii studiului au relevat si 'o scadere cu 7.661 (circa 0,72%), a numarului de clienti casnici cu tarif social, dintre care valori mai importante inregistreaza Electrica Furnizare (0,81%) dar si CEZ (0,95%). Cauzele acestei scaderi sunt atat faptul ca prin cresterea gradului de dereglementare se reduc avantajele de care beneficiaza clientii acestui tip de tarif'.

Consumatorii casnici pot solicita aplicarea tarifului social in situatia in care au un venit net mediu lunar pe membru de familie mai mic sau egal cu salariul minim pe economie.

De asemenea, tarifele sociale sunt avantajoase doar pentru consumatorii care utilizeaza o cantitate foarte mica de energie, de pana la 3 kWh pe zi.

#piata energie electrica, #consumatori casnici energie , #Electricitate

Curs valutar

1 EUR = 4.9737 RON

-0.0012

1 USD = 4.5689 RON

-0.0184
  1. ANAF vrea să implementeze un sistem fiscal ca în Vest pentru români. Cum va funcționa noul e-Factura pentru persoane fizice și care sunt temerile contabililor
  2. Un sat întreg va fi ras de pe fața pământului. În locul său se va deschide o mină de cărbune
  3. O mare putere în panică: Prăbușire a vânzărilor cu 7 miliarde, consumatorii nu mai ”mușcă” momeala
  4. Creștere uriașă a salariului piloților de la Tarom după protestul de luni. Au obținut și o diurnă mai mare
  5. Industria de bunăstare prinde avânt în România. Un trend cunoscut ascunde nereguli imense
  6. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  7. Soluția extremă a unui cunoscut analist economic: Copiii să muncească de la 16 ani, toată lumea să lucreze până la 75 de ani. “Ideea de a sta și a primi bani nu mai e funcțională”
  8. Un nou glonț tras de Bruxelles în piciorul economiei europene? Marii producători de automobile trag semnalul de alarmă
  9. Începe haosul! Se închide traficul de pe Valea Oltului. Care sunt rutele ocolitoare și variantele cu trenul
  10. Bucureștiul va avea un drum expres: "Era o stradă îngustă din pământ, plină de gropi și noroaie." Cum arată acum Valea Largă, din Sectorul 6 VIDEO